in

Kovid: Belgie potvrdila první případ nové varianty koronaviru v Evropě

Belgie se stala první zemí Evropské unie, která oznámila případ varianty B.1.1.529, která byla identifikována na jiných místech včetně Jižní Afriky, Botswany, Hongkongu a Izraele.

Belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke řekl: „Máme jeden potvrzený případ této varianty. Je to někdo, kdo přijel ze zahraničí.”

Tato varianta byla nalezena u osoby, která se vrátila z Egypta 11. listopadu. U pacienta se poprvé projevily příznaky 22. listopadu.

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid řekl, že zkušenosti ukázaly, že „musíme postupovat rychle a co nejdříve“, a dodal, že existují obavy, že varianta může být přenosnější a vakcíny budou méně účinné.

Zdůraznil také, že je „velmi pravděpodobné“, že varianta B.1.1.529 se již rozšířila z Afriky do dalších zemí.

Velká Británie proto ve čtvrtek večer přidala na červený seznam Spojeného království Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe a Namibii.

Lidé přijíždějící do Spojeného království z těchto zemí si budou muset od nedělních 4 hodin ráno rezervovat a zaplatit vládou schválenou hotelovou karanténu na 10 dní. Vláda také vyzvala každého, kdo nedávno přijel z těchto zemí, aby se nechal otestovat na kovid.

Autor: Tomek Bína
Zdroj: gbnews.uk

Podpořte nás a sdílejte naše články. 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

migranti

(Video) Loď s migranty šokuje návštěvníky pláže v anglickém Kentu

islámský extremismus

(Video) Londýn není bezpečným místem, jedním z důvodů je islámský extremismus