in

Obvinění rakouského kancléře Kurze shledáno nevěrohodným

Dnešní eXXpress.at uvádí celý text znaleckého posudku, který silně zpochybnil obvinění Sebastiana Kurze ze zpronevěry, uplácení a úplatnosti. Kurz musel po dramatické mediální a koaliční i opoziční štvanici a za aktivní účasti rakouského prezidenta před více než měsícem odstoupit z funkce kancléře. Profesor trestního práva Dr. Peter Lewisch z Vídeňské univerzity analyzoval obvinění speciální rakouské protikorupční prokuratury WKStA ve svém znaleckém posudku. Jeho závěr: “O konkrétním podezření ohledně osoby Sebastiana Kurze nemůže být řeč.”
Podle zprávy neexistuje žádné konkrétní podezření vůči ex-kancléři Sebastianu Kurzovi. Profesor Lewisch „v žádném případě nedokáže vysledovat“ údajná provinění, která bývalému spolkovému kancléři vytýkají protikorupční vyšetřovatelé. Stejně tak prý není speciální prokuratura WKStA schopna uvést jediný důkaz, „který by osobu Sebastiana Kurze jakkoli dával do souvislosti s možnými nesrovnalostmi ve financování a účtování uvnitř ministerstva financí (BMF) ohledně údajného korumpujícího zadávání inzerátů a falšování průzkumů veřejného mínění“.
Ze zprávy vyplývá, že obvinění WKStA je nejen „chybné v několika bodech hmotně – právní analýzy“, vykazuje i „jednoduše nesprávné textové analýzy chatových zpráv“, ale je také založeno na spekulacích, domněnkách a vadných závěrech. WKStA také „opomněla“ uvést snadno zjistitelné kontrolní důkazy, které by ukázaly nesprávnost jejích předpokladů. Profesor Lewisch ve zprávě, která byla zpracována pro právníka Wernera Suppana, kritizuje i to, že WKStA místo toho, aby obvinění v potřebném rozsahu odůvodňovala, předvádí „story telling“ a „románové vyprávění“, ale nemá v projednávané věci žádnou procesně relevantní kompetenci pro své rozhodnutí.
Lewisch: „Po analýze obvinění WKStA a důkazů a úvah předložených státním zastupitelstvím nelze podezření v žádném případě pochopit. Ani jediný důkaz nespojuje Sebastiana Kurze právně podloženým způsobem s možnými nesrovnalostmi uvnitř BMF,” píše Lewisch. Obvinění je prý navíc v mnoha bodech své hmotně právní analýzy chybné. „V podstatě sestává z nesprávných textových rozborů, domněnek a spekulací, metodicky nesprávných závěrů, kdy zastupitelství vytvoří domněnku a pak ji potvrzuje, a také celkového pohledu na jednotlivé okolnosti – na které sice klade velký důraz, ale obsahově jsou ve skutečnosti nulitní,“ říká odborník. Je nepochopitelné, proč WKStA nepostupuje alespoň podle návodu na internetu, jak nejjednodušeji prozkoumat kontrolní důkazy, což by na první pohled ukázalo nesprávnost jejich výkladu. „Uvedené okolnosti nepodporují obvinění vznesená proti Sebastianu Kurzovi. Předpokladem pro obvinění je konkrétní podezření, což se o Sebastianu Kurzovi jako osobě říci nedá,“ zní zdrcující závěr posudku profesora Lewische, vyučujícího v Institutu trestního práva a kriminologie v rámci Vídeňské univerzity.
Rakouská veřejnoprávní ORF ihned přispěchala s titulkem: „Partajní právník chce Kurze zbavit obvinění!“, aniž se namáhala prozradit, čímže je „partajní“. Důvod je zřejmý – ORF musí jaksi „zbrzdit“ dopad Lewischova dobrozdání, které je další ranou pro „nezávislou justici“, jíž se neustále dovolává ministryně spravedlnosti Alma Zadicová (Zelení) a prezident Van der Bellen (Zelení). WKStA utrpěla v poslední době řadu porážek u soudů, kdy byly osvobozeny osoby, léta vláčené veřejnou špínou. Ve zdrcující zprávě zkritizovala postupy speciální prokuratury také rakouská vysoká úřednice pro nezávislost justice Gabriele Aicherová. Nezávislá justice tedy v Rakousku existuje, ale státní zastupitelství, zjevně sloužící selektivně k diskreditaci nepohodlných politiků, to rozhodně není.
„Veřejnoprávní“ ORF se také velmi zasloužila o Kurzův pád, a to okamžitým zveřejňováním soukromých chatů jeho spolupracovníka, stejně jako mnohá další média, která měla chatovou konverzaci k dispozici dokonce dříve než právníci obviněných! Je něco shnilého ve státě rakouském. Protikorupční státní zastupitelství, které obvinilo 39 000 lidí, ale dokázalo své případy dotáhnout k odsouzení v pouhých necelých 500 případech, je mediální hvězdou, místo aby se stalo kandidátem na rozpuštění. To by totiž znamenalo odvahu říznout hodně hluboko do struktur výkonné a státní moci, nejen na ministerstvu „spravedlnosti“, tedy přímo ve vládní koalici, ale i v úřadu spolkového prezidenta, který jasně označil údajná Kurzova provinění za „skvrnu na mravním obraze politiky“.
Po prozkoumání plného znění chatů, na nichž prokurátoři staví obvinění bývalého kancléře, bylo už dříve prokázáno, že záznam komunikace byl do trestního spisu vložen v „sestříhané“ a zmanipulované podobě. To už není jen projev šlompáctví. To je těžký zločin padělání důkazů. Žalobci, kteří se jej dopustili, by se za něj měli sami zodpovídat u trestního soudu.
Autor: MUDr. Ivan David
Zdroj: Facebook Ivana Davida

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

„Za krizi na polsko – běloruských hranicích může Putin“, řekl polský premiér

Tomio Okamura

Covidová opatření, očkování, zdražování, platy hasičů, policistů, pracovníků v sociálních službách a vojáků, nová vláda