in

Velká Británie navrhuje, aby se nelegální migranti překračující Lamanšský kanál vraceli do Francie

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson se ve středu zavázali zvýšit úsilí o omezení přílivu migrantů do Lamanšského průlivu. Stalo se tak poté, co nejméně 27 nelegálních migrantů zemřelo, když se jejich nafukovací člun směřující do Británie převrhl u pobřeží Francie.

Johnson ve čtvrtek informoval Macrona prostřednictvím sdělení přes sociální sítě o pěti krocích, které by jejich země mohly podniknout, aby zabránily dalším úmrtím migrantů v Lamanšském průlivu. Johnson vyjádřil svůj záměr dosáhnout podobné dohody i s Evropskou Unií. Británie ztratila přístup k systému vracení migrantů, když vystoupila z EU.

Johnson doufá, že se domluví s Francií na zavedení společné letecké kontroly a monitoringu Lamanšského průlivu. Cílem je dosáhnout lepšího sdílení zpravodajských informací v reálném čase a omezit nelegální převaděčství na obou stranách kanálu,“ uvádí Johnsonova zpráva.

Zatímco britský premiér Johnson obvinil Francii z úmrtí migrantů, francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin prohlásil, že je to britská vláda a její špatná migrační politika, kdo nese zodpovědnost za tuto tragédii. Francouský prezident Macron ve čtvrtek k tomu řekl, že 17 mužů, sedm žen a tři teenageři, kteří ve středu zemřeli, utíkali před chudobou a stali se oběťmi převaděčů.

Autor: Tomek Bína
Zdroj: gbnews.uk

Podpořte nás a sdílejte naše články. 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

migranti v Polsku

Migranti vyvolali vzpouru v polském zařízení pro nelegální přistěhovalce

migranti

(Video) Konec civilizace