in

Bělorusko varuje, že by mohlo omezit dodávky plynu do EU

Alexandr Lukašenko

Vzhledem k tomu, že vztahy mezi Běloruskem a EU se během současné migrační krize zhoršily, varoval vůdce Minsku Alexandr Lukašenko, že by mohl přerušit dodávky ruského plynu na Západ, pokud budou uvaleny nové sankce.

“Pokud nás opatření, která ukládají nebo uvalí v budoucnu, dostanou do extrémní pozice a nebudeme mít žádná jiná opatření, kterými bychom mohli reagovat, použijeme i toto velmi tvrdé opatření,” řekl Lukašenko turecké televizi TRT ve čtvrtečním rozhovoru.

Začátkem tohoto měsíce oznámili představitelé EU, USA, Spojeného království a Kanady nový balíček sankcí proti Bělorusku. Bylo to páté kolo opatření od loňských prezidentských voleb, kdy Lukašenko, který je u moci od roku 1991, oficiálně vyhrál šesté funkční období s 80 % hlasů. Opoziční aktivisté v Bělorusku spolu se západními státy odsoudili volby za jejich zmanipulování a desetitisíce lidí vyšly na protest do ulic.

Sousední země Polsko a Litva v posledních měsících hlásí prudký nárůst počtu lidí, kteří se snaží nelegálně překročit hranici z Běloruska. Tisíce přistěhovalců, většinou z Blízkého východu, si na společné hranici zřídily tábor, střetly se s pohraničníky a pokoušely se dostat do EU. Brusel obvinil Bělorusko z toho, že organizuje lety z problémových destinací, jako je Sýrie a Irák, a poté přiváží zoufalé lidi k hranicím v rámci kampaně „hybridní války“ v reakci na stávající sankce.

Lukašenko připustil, že je „možné“, že někteří z jeho vojáků pomáhají lidem přejít, ale řekl, že problém nestojí za vyšetřování. Obviňuje země EU, že vedou „hybridní válku“ proti Bělorusku tím, že poskytují útočiště hledaným opozičním představitelům a zakázaným médiím.

Lukašenko již dříve pohrozil uzavřením plynovodu Jamal, který přivádí ruský plyn do Evropy přes Bělorusko, v reakci na rostoucí spor se Západem. Zatím k tomu nepřistoupil a Moskva varovala, že by byla velká chyba, kdyby tomu tak bylo.

„Nic dobrého z toho nevzejde,“ prohlásil minulý měsíc ruský prezident Vladimir Putin. “Bude to porušení naší tranzitní dohody a doufám, že k tomu nedojde.” Způsobí velké škody evropskému energetickému sektoru a nepomůže rozvoji našich vztahů s Běloruskem jako tranzitní zemi.

O několik dní později Minsk oznámil, že jsou potřeba udělat „neplánované opravy“ na ropovodu „Přátelství“, který přepravuje ropu z Ruska do EU, s varováním, že údržba může způsobit přerušení dodávek. Od té doby byl ale provoz obnoven.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k pondělním Lukašenkovým slovům uvedl: „Stále doufáme, že Rusku nic nebude stát v cestě, aby nadále bezchybně plnilo své závazky vyplývající ze stávajících smluv.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo nastolilo otázku nadřazenosti vnitrostátního práva nad evropským

Rusko varuje před „hrozivými následky“ pro NATO