in

České ministerstvo zahraničních věcí vzneslo nové nároky vůči Rusku a Bělorusku

Jakub Kulhánek

Moskva nemá právo určovat budoucnost svých sousedů. Oznámil to 13. prosince na zasedání Rady EU pro zahraniční věci český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Podle něj „nesmíme dovolit vojenský konflikt“ mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Jsme otevřeni dialogu, ale Moskva nemá právo určovat budoucnost svých sousedů. V této věci je klíčová úzká koordinace mezi EU a NATO. Intenzivně pracujeme na otázce Ukrajiny, a to i na úrovni ministrů zahraničí členských států NATO, “uvedl.

Kromě toho Kulhánek hovořil také o situaci na polsko-běloruské hranici, z níž EU obviňuje Alexandra Lukašenka.

„Lukašenkův režim drží tisíce nevinných lidí za mřížemi a využívá migraci k oslabení Evropy. Nebudeme před tím zavírat oči. Řešením jsou sankce a konkrétní pomoc,“ zdůraznil a připomněl, že Česká republika dlouhodobě pomáhá běloruské občanské společnosti.

Připomeňme, že EU neuznává Lukašenkovu legitimitu a podporuje běloruskou opozici. Česká republika je zcela v souladu s evropskou politikou, a to jak ve vztahu k Minsku, tak k Moskvě. Praha považuje situaci na polsko-běloruských hranicích, kde jsou tisíce migrantů, kteří chtějí vstoupit do EU, a očekávanou „ruskou agresi“ proti Ukrajině za součást jednoho plánu, který realizuje Kreml.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. České ministerstvo zahr. věcí …. takové články nelze sdílet, nerespektuje názor většiny obyvatel v čele s prezidentem Zemanem a vůbec všech slušných lidí na celém světě, že k celosvětovému míru je třeba respektovat svrchované státy a ne jako např. USA rozbíjet jeden stát za druhým…
    Ten článek je vměšováním do svrchovaného státu…

  2. Tak člověk neví, jestli je ještě Česká republika a nebo blázinec! Koho zastupuje a kdo mu dal mandát k tomu,aby kecal na takové úrovni p.Kulhanek? Když chce mluvit za sebe,tak doma třeba na WC,ale ne za lid této země! To je neskutečné a kdo s ním souhlasí? Stahujte se Německa,nebo do Bruselu,ale my tohle nesdílíme!🐍

Ohodnoťte tento článek

Kličko vyprávěl, jak se Kyjev připravuje na „útok“ Ruska

Česko čekají obtížné časy kvůli prudkému růstu cen plynu a elektřiny