in

Evropská komise uvalila sankce na Polsko

Kvůli porušování legislativy EU zahajuje Evropská komise řízení o sankcích proti Polsku. Země má dva měsíce na to, aby situaci napravila.

„Ústavní tribunál ve svých rozsudcích ze dne 14. července 2021 a 7. října 2021 shledal ustanovení smluv EU neslučitelnými s polskou ústavou a přímo zpochybňoval přednost práva EU. Polsko má dva měsíce na to, aby odpovědělo na právní upozornění. Komise se domnívá, že tato rozhodnutí Ústavního soudu porušují obecné principy autonomie, nadřazenosti, účinnosti a jednotné aplikace unijní legislativy, jakož i závaznost rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie,“ uvádí se v prohlášení.

Je třeba poznamenat, že soud nařídil Polsku, aby okamžitě pozastavilo platnost ustanovení, podle kterých může kárný senát Nejvyššího soudu rozhodovat o žádostech o zrušení soudcovské imunity, jakož i o zaměstnání, sociálním zabezpečení a rezignaci soudců Nejvyššího soudu. Rovněž pozastavit již přijatá rozhodnutí kárného senátu o zrušení soudní imunity. Pozastavit ustanovení, která zakazují polským soudcům přímo uplatňovat právo EU na ochranu nezávislosti soudnictví a předkládat soudu odkazy na předběžná rozhodnutí o těchto otázkách.

S ohledem na výše uvedené rozsudky Soudního dvora ze dne 14. a 15. července 2021 se Komise domnívá, že Polsko neučinilo nezbytné kroky k jejich úplnému provedení.

Dne 7. září 2021 tak Komise přijala dvě rozhodnutí:

Za prvé, požádat Soudní dvůr EU o uložení finančních sankcí Polsku, aby bylo zajištěno splnění příkazu Soudního dvora o předběžných opatřeních požadovaných podle článku 279 SFEU (ze dne 14. července 2021). Dne 27. října 2021 soud uložil Polsku pokutu ve výši 1 milionu EUR denně, dokud nebude plně provedeno nařízení o předběžných opatřeních ze dne 14. července 2021.

Zadruhé, zaslat Polsku dopis s oficiálním oznámením v souladu s článkem 260 odstavcem 2 SFEU ohledně nepřijetí nezbytných opatření k úplnému provedení rozhodnutí Soudu (ze dne 15. července 2021), které stanoví, že polské právo o disciplinárním režimu soudců je neslučitelné s právem EU.

Polské úřady zaslaly svou odpověď 8. listopadu 2021. Tato odpověď je v současné době podrobně analyzována s cílem rozhodnout o dalším postupu.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Eduard Heger

Slovenský premiér řekl, že podmínkou dialogu mezi Ruskem a NATO je stažení ruských jednotek od hranic Ukrajiny

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Polsko z porušování lidských práv v situaci s migranty