in

Evropská Unie se snaží zrušit Vánoce, pobuřuje to nekřesťany

Koncem října představila evropská komisařka pro rovnost Helena Dalliová z Malty třicetistránkovou příručku o tom, jak v interní komunikaci v rámci institucí EU používat genderově neutrálnější jazyk vstřícný k LGBTQ+. Tento dokument je součástí plánu prosazovaného předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou na zavedení „Unie rovnosti“ a zajištění toho, že „každý je respektován a uznáván bez ohledu na jeho pohlaví, rasový nebo etnický původ, náboženství nebo víru, zdravotní postižení, věk nebo sexuální orientaci.”

Dokument nabádá, aby se „neoslovovalo publikum jako ‚dámy a pánové‘, ale používali výrazy jako ‚Vážení kolegové‘.“ Dále zakazuje používání výrazů „slečna nebo paní, pokud si to daná osoba výslovně nepřeje“. A místo toho používat titul Ms. používaný před příjmením nebo celým jménem jakékoli osoby ženského pohlaví bez ohledu na její rodinný stav (neutrální alternativa k paní nebo slečně).

Nejkontroverznější částí tohoto dokumentu je „nepředpokládat, že každý je křesťan“. „Ne každý slaví křesťanské svátky a ne všichni křesťané je slaví ve stejný den,“ uvádí dokument. A doporučuje nepoužívat věty jako „Vánoce mohou být stresující“ a místo toho používat „svátky mohou být stresující“.

Říká také, že se nemá používat fráze „křestní jméno“ a místo toho „první jméno“. Dále nepoužívat ta jména „která jsou obvykle z jednoho náboženství“. Jako třeba místo „Marie a Jan“ by jsme měli říkat „Malika a Julio“.

Pokyny také doporučovaly vyhnout se používání „genderových slov“, jako jsou „umělé tkaniny“, která by měla být nahrazena obecnějšími výrazy, jako jsou „syntetické tkaniny“.

Hned poté co byl dokument zveřejněn se řada politiků a nejenom těch pravicových, včetně bývalého předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho, vrhla na toto téma, aby vyjádřili svůj nesouhlas s „absurdními“ nařízeními.

„Inkluze neznamená popření křesťanských kořenů [EU],“ napsal Tajani na Twitteru.

Ke kritice se přidal i jindy mlčící Vatikán, který často působí dojmem, že dávno konvertoval k Islámu.

V reakci na ostrou kritiku ze strany extrémní pravice jak říká Evropská unie, Dalliová vydala omluvné prohlášení. Řekla: „Moje iniciativa navrhnout dokument (příručku) pro komunikaci zaměstnanců EU při plnění jejich povinností měla za cíl dosáhnout důležitého cíle: ilustrovat rozmanitost evropské kultury a ukázat inkluzivní povahu Evropské komise pro všechny oblasti života a přesvědčení evropských občanů.

„Zveřejněná verze dokumentu však tomuto účelu dostatečně neslouží. Nejedná se o vyzrálý dokument a nesplňuje všechny normy kvality. Proto budu na tomto dokumentu dále pracovat .“

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

NATO nemá v úmyslu rozmístit jaderné zbraně do více zemí – Jens Stoltenberg

Kuleba řekl, kdy bude moci Ukrajina vstoupit do NATO a proč je to nyní nemožné