in

Finsko vyzvalo západní země, aby Rusko neprovokovaly

Finský prezident Sauli Niinistö řekl, že při interakci s Ruskem by západní země měly respektovat Ruskou federaci a počítat s jejími národními zájmy. Vyjádřil to v rozhovoru zveřejněném v neděli pro britský list Financial Times.

Niinistö zároveň zdůraznil, že Finsko, jako soused Ruska, je pozorné k aktivitám Moskvy ve vojenské sféře. “Ve Finsku existuje staré přísloví, že kozák bere všechno, co najde,” řekla hlava státu a dodala, že země “musí být připravena zaujmout pevný postoj” v určitých otázkách.

Niinistö také uvedl, že Helsinky sledují posilování Severní flotily ruského námořnictva. “Říkají [v Rusku], že chtějí zajistit bezpečnost Murmanské oblasti, že posilují svou obranu,” řekl. “Arktická cesta má zjevně strategický význam. Nepochybuji, že Rusové to velmi dobře chápou a využívají toho.”

Finský prezident v diskusi o současné politické situaci ve světě vyjádřil názor, že mezinárodní rovnováha bezpečnosti je nyní narušena. “Dříve existovala rovnováha strachu, nyní není. Dohody o zbraních uzavřené v 70. letech odrážely potřebu najít rovnováhu. Nyní máme jen strach,” zdůraznil.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

(VIDEO) Vlado Putin to říká na rovinu – Vstupem do NATO a EU jsme ztratili nezávislost

Americká vojenská základna v Al-Tanfa

Americká vojenská základna v Al-Tanfě byla napadena