in

Gazprom zastavil tranzit plynu do Německa

Dodávky ruského zemního plynu do Německa přes plynovod Jamal-Evropa byly zcela zastaveny, odhalila v úterý ráno data od tamního dopravního operátora Gascade.

Pozastavení toku přichází po víkendu, kdy objem odesílaný sítí výrazně poklesl, právě když poptávka po energii v Rusku i ve zbytku Evropy dosáhla svého zimního vrcholu. V pondělí bylo oznámeno, že státní gigant Gazprom, provozovatel soustavy v Rusku a Bělorusku, si v úterý nerezervoval vůbec žádnou kapacitu pro tranzit zemního plynu.

Nadnárodní plynovod Jamal-Evropa vede ze severozápadu Sibiře do Frankfurtu nad Odrou ve východním Německu přes Bělorusko a Polsko. Loni šla přes Bělorusko zhruba pětina veškerého zemního plynu odeslaného do západní Evropy. Dodávky energie prostřednictvím systému se liší podle spotřeby, a to i v rámci Ruska, které Gazprom upřednostňuje před zasíláním paliva do zahraničí. V Moskvě a dalších velkých ruských městech tento týden teploty prudce klesly.

Průtoky potrubím byly v sobotu sníženy na 6 % kapacity a v neděli na 5 % a nakonec v úterý ráno klesly na nulu. Kvůli zimním mrazům a omezeným dodávkám evropské ceny energií raketově vzrostly.

Západní představitelé obvinili Moskvu, že hraje politiku s dodávkami plynu do zbytku Evropy, údajně s cílem donutit EU ke schválení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2, který ještě není certifikován, ale je připraven k provozu. Kreml tato obvinění opakovaně popřel a Gazprom poznamenal, že nadále dodržuje své smlouvy.

Ronald Smith, hlavní analytik ropy a plynu moskevské finanční skupiny BCS, v rozhovoru pro Financial Times vysvětlil, že pokles dodávek může být způsoben tím, že Rusko upřednostnilo své skladování, aby udrželo své vlastní občany v teple, protože některé části země snášejí mrazivé teploty.

“Je možné, že chladné počasí zde v Rusku do určité míry omezuje exportní kapacitu Gazpromu a/nebo pracují na tom, aby byl ruský sklad co nejplněší,” řekl.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Běloruské ministerstvo zahraničí informovalo o útoku na svou ambasádu v Londýně

Viktor Orbán plánuje setkání s Putinem na začátku roku