in

Moskva: Pokud USA a NATO odmítnou bezpečnostní návrhy, Rusko bude nuceno vytvářet protihrozby

Moskva 15. prosince doručila americkým diplomatům dvojici podrobných bezpečnostních návrhů pro bezpečnost mezi Ruskem, Spojenými státy a NATO, přičemž podrobnosti o navrhovaných dohodách byly v pátek zveřejněny na webu ministerstva zahraničí. Představitelé USA a NATO potvrdili, že dokumenty studují. Rusko bude nuceno podniknout kroky k vytvoření systému protihrozeb, pokud Spojené státy a NATO odmítnou bezpečnostní návrhy Moskvy, varoval náměstek ministra zahraničí Alexander Grushko.

„Dali jsme jasně najevo, že jsme připraveni diskutovat o způsobech, jak změnit vojenský scénář nebo vojensko-technický scénář v politický proces, který skutečně posílí vojenskou bezpečnost všech států v rámci OBSE, euroatlantického a euroasijského prostoru. A pokud to nepůjde, už jsme dali [NATO] jasně najevo, že přejdeme na způsob vytváření protihrozeb. Ale pak už bude pozdě ptát se, proč jsme učinili taková rozhodnutí, proč jsme zavedli takové systémy,“ řekl diplomat v sobotu pro ruská média.

Grushko zdůraznil, že ruské návrhy mají za cíl ustoupit ze současné nebezpečné propasti v americko-ruských vztazích a přejít k dialogu.

Okamžik pravdy je blízko. Ve skutečnosti jsme dosáhli nebezpečné linie. A naše návrhy směřují právě k odklonu od této nebezpečné linie a k jakémusi normálnímu dialogu, který bude veden bezpečnostními zájmy,“ dodal.

Rusko, dodal Grushko, bude důsledně pracovat na tom, aby NATO dosáhlo vize evropské bezpečnosti tak, jak ji vidí Moskva a jak bylo nastíněno v návrzích ministerstva zahraničních věcí. “Budeme se velmi důsledně a zásadně snažit realizovat vizi, jak budovat evropskou bezpečnost přesně tak, jak jsme ji formulovali,” uvedl.

Náměstek ministra zahraničí varoval, že současné motto NATO, prakticky jediné, co ho spojuje, je myšlenka ruské „hrozby z východu“. To je nebezpečné, řekl.

Západ má podle Grushka nyní dvě cesty: “zaprvé brát vážně to, co jsme položili na stůl, nebo čelit technicko-vojenské alternativě.”

Dva návrhy Ruska
V pátek ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých webových stránkách dva návrhy dohod o bezpečnostních zárukách mezi Ruskou federací, Spojenými státy a NATO, které byly předány americkým představitelům na schůzce v Moskvě 15. prosince.

První návrh nazvaný „Smlouva mezi Spojenými státy americkými a Ruskou federací o bezpečnostních zárukách“ navrhuje právně závazné závazky Moskvy a Washingtonu nerozmisťovat zbraně a síly v oblastech, kde mohou být vnímány jako hrozba pro národní bezpečnost druhé strany, požaduje, aby se obě země zdržely létání a řízení s letadly a válečnými loděmi do dostřelné vzdálenosti druhé strany, a stanoví limity rozmístění raket středního a kratšího doletu v zahraničí a v oblastech, kde mohou zasáhnout cíle v druhé zemi.
Navrhovaná smlouva mezi Spojenými státy a Ruskem dále požaduje, aby se obě strany zdržely rozmístění jaderných zbraní v zahraničí a aby jaderné zbraně již rozmístěné byly vráceny do jejich domovské země. Návrh vyzývá Spojené státy, aby se zavázaly, že nebudou pokračovat v expanzi NATO na východ a nebudou do aliance zvát další postsovětské země. Washington je také žádán, aby nevytvářel vojenské základny v postsovětských zemích a nevyužíval jejich vojenskou infrastrukturu a nerozvíjel s nimi vojenskou spolupráci. Obě země mají zakázáno provádět vojenská cvičení, která zahrnují použití jaderných zbraní nebo připravovat armády nejaderných států na použití jaderných zbraní.

Druhý návrh nazvaný „Dohoda o opatřeních k zajištění bezpečnosti Ruské federace a členských států Severoatlantické aliance“ nastiňuje prostředky, kterými lze trvale vyřešit napětí mezi Ruskem a západním blokem. Jeho ustanovení zahrnují zákaz dalšího rozšiřování NATO a začlenění Ukrajiny do aliance a stanovení limitů pro rozmístění dalších zbraní a jednotek členy aliance za hranicemi bloku, jak tomu bylo v roce 1997 (před vstupem východoevropských zemí do NATO). ), kromě výjimečných případů a se souhlasem Ruska.

Představitelé Washingtonu a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdili, že obdrželi ruské návrhy, a Bílý dům uvedl, že je studuje a bude “brzy” kontaktovat Moskvu, aby projednali další kroky. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan potvrdil, že Spojené státy jsou nadále připraveny na dialog s Ruskem „ve vhodném formátu“.

Mluvčí Organizace spojených národů řekl, že generální tajemník Antonio Guterres „vzal na vědomí“ zprávy médií o ruských návrzích a že OSN vítá „dialog na různých úrovních mezi Ruskou federací a Spojenými státy za účelem řešení konfliktů, deeskalovat napětí a chránit regionální mír.”

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. USA a NATO je odjakživa agresivní a útočný pakt , který byl stvořen jen a jen pro zájmy agresívní politiky USA ,která je vlastně původcem jejich vzniku. Jejich matkou je UK a otcem Ďábel Mamon.

Ohodnoťte tento článek

USA mobilizují proti Rusku i Německo

Francie se nechce vrátit ke studené válce s Ruskem