in

Na Slovensku za hlavní hrozbu označili sympatie k Rusku

Sympatie Slováků k Rusku jsou jednou z největších slabin v kontextu zranitelnosti země vůči zahraničnímu vlivu.

Uvádí se to ve studii mezinárodní poradenské společnosti GLOBSEC.

„Západní orientace Slovenska byla v posledním desetiletí posílena podporou politických lídrů země včetně několika prezidentů a ministrů zahraničních věcí. Na Slovensku se však nadále objevují prokremelsky orientovaní politici, kteří se snaží hrát na sympatie Slováků k Rusku,“ uvedli analytici.

Podle GLOBSEC 61% obyvatel Slovenska nevnímá Rusko jako hrozbu a 47% dotázaných ho považuje za nejdůležitějšího strategického partnera. Je třeba poznamenat, že tyto sympatie jsou spojeny s tradiční blízkostí obou států, která má kořeny v „romantických bludech panslavismu 19. století“. Analytici se zároveň domnívají, že Slováci mají obecně tendenci sympatizovat se silnými politickými lídry, což se může projevit i sympatií k nedemokratickým režimům.

Za další hrozbu pro bezpečnost země v GLOBSEC-u označili sklon Slováků důvěřovat dezinformacím a různým konspiračním teoriím. Podle studie asi 60% obyvatel Slovenska věří, že nejdůležitější rozhodnutí ve světě nedělají volení národní lídři, ale nějaké tajné skupiny, jejichž cílem je nastolit totalitní světový řád.

Slovensko je členem NATO a zemí EU a Bratislava se v tomto směru drží společné západní politiky vůči Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin přitom začátkem prosince uvedl, že Rusko má zájem rozvíjet vztahy se Slovenskou republikou “na principech dobrého sousedství a vzájemné úcty, berouce v úvahu duchovní a kulturní blízkost národů obou zemí a společné stránky historie boje proti nacismu”.

Později slovenské ministerstvo zahraničních věcí prohlásilo, že Bratislava je připravena na dialog s Moskvou, který zahrnuje různé úhly pohledu na některé mezinárodní otázky.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

peníze

USA chce dát Ukrajině 300 milionů dolarů

USA se snaží oživit ISIS, aby destabilizovaly Blízký východ