in

NATO nemá v úmyslu rozmístit jaderné zbraně do více zemí – Jens Stoltenberg

NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně mimo země aliance, kde se takové zbraně již léta vyskytují, řekl ve středu na fóru Reuters Next generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Vysoký představitel NATO reagoval na otázku, zda aliance neuvažuje o vyslání jaderných zbraní do Polska kvůli tvrzení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který Moskvě navrhl rozmístit své jaderné zbraně na běloruském území.

“Nemáme žádné plány umístit jaderné zbraně do jiných zemí než [těch, které] již tyto jaderné zbraně mají jako součást našeho odstrašování a které tam byly mnoho a mnoho let,” řekl Stoltenberg.

Mezitím poukázal na hrozbu, kterou podle jeho názoru představují nové hypersonické zbraně vyvíjené Ruskem a Čínou.

“Proto je důležitější, abychom stáli všichni pohromadě – 30 spojenců, Severní Amerika a Evropa – ve strategické solidaritě v NATO,” řekl Stoltenberg.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov již dříve ve středu řekl, že Rusko vzalo na vědomí slova běloruského vůdce o možné ruské žádosti rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku jako protiváhu pokusům NATO rozmístit takové zbraně v Polsku.

Rjabkov zdůraznil, že Moskva nesměřuje k šíření jaderných zbraní do sousedních nejaderných mocností, ale že akce zemí NATO „podkopávají stávající mezinárodní bezpečnostní systém“, a to i v rozporu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo uznalo převahu ruské armády nad silami Evropské unie

Evropská Unie se snaží zrušit Vánoce, pobuřuje to nekřesťany