in

NATO vyhrožuje Rusku rozmisťováním raket středního doletu v Evropě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že Severoatlantická aliance otevřeně odmítá jakékoli jednání s Ruskem o poskytnutí záruk ruské straně o nerozmístění raketových zbraní v Evropě.

Jednání se podle Stoltenberga nedají uskutečnit z důvodu, že ruská strana údajně sama porušila podmínky Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (Smlouva INF). V důsledku toho země NATO rozmístí na svém území jakékoli rakety, pokud to bude nutné.

Přesto Stoltenberg zdůraznil, že v současnosti se nemluví o rozmístění jaderných raket středního doletu v Evropě, další jednání s Ruskem v této věci se však neuskuteční a výzvy Moskvy k zavedení moratoria na tento typ zbraní v Evropě jsou pro NATO nepřijatelné.

„Návrh Ruska na moratorium není důvěryhodný, protože zde byl zákaz a oni ho porušili. Takže, pokud Rusko nezničí ověřitelným způsobem všechny své rakety SSC-8, které porušují smlouvu INF, pak návrh na zákaz toho, co ve skutečnosti začaly rozmísťovat, není důvěryhodný,“ prohlásil Stoltenberg.

Navzdory prohlášení Stoltenberga však existují informace nejen o tom, že NATO plánuje rozmístit v Evropě rakety středního doletu, ale že se tak už ve skutečnosti také stalo.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-1 Points
Upvote Downvote

Evropa odmítla poskytnout Rusku jakékoli bezpečnostní záruky

Jens Stoltenberg

NATO se bude rozšiřovat navzdory ruským protestům