in

Německo doporučilo Ukrajině, aby ve vztazích s NATO následovala příkladu Finska

Německý diplomat, šéf Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger, poradil Ukrajině, aby v otázkách vztahu se Severoatlantickou aliancí následovala příkladu Finska, které je členem EU, nikoli však NATO.

– Kyjevu můžeme z dlouhodobého hlediska doporučit, aby začal po vzoru Osla. Finsko je členským státem Evropské unie, ale ne NATO, řekl Ischinger v rozhovoru pro Handelsblatt.

Diplomat dodal, že Rusko se dlouhodobě obává, že Spojené státy chtějí udělat Ukrajinu členem Aliance, což je pro Moskvu hrozba a „červená čára“, o které mluvil ruský prezident Putin.

“Zároveň je ale také nemožné říci, že Ukrajina nebude nikdy přijata do Aliance,” řekl Ischinger.

Poznamenal také, že zatím nevěří v „nadcházející invazi Ruska na Ukrajinu“, které se tak obávají v Kyjevě a v řadě západních zemí. Německý diplomat se domnívá, že německá vláda by měla podporovat rozvoj dialogu mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

Ruský prezident Vladimir Putin dříve označil prohlášení o údajně blížící se invazi na Ukrajinu za alarmující. Kromě toho poznamenal, že Moskva nikdy nebude souhlasit s obviněním, že Rusko je stranou konfliktu na Donbasu.

Kreml opakovaně odmítl všechna obvinění z „agresivních akcí“ ze strany západních zemí a Ukrajiny. Ruské vedení prohlašuje, že Ruská federace nikoho neohrožuje a nechystá se na nikoho útočit a výroky o údajné „ruské agresi“ jsou používány jako záminka pro větší rozmístění vojenské techniky NATO v blízkosti hranic země.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour chce, aby Francie vystoupila z NATO

Spojené státy oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Číně