Menu
in

Polsko pohrozilo pozastavením příspěvků do rozpočtu EU

Ministr spravedlnosti Polska poznamenal, že „Evropská unie nezákonně odepírá republice prostředky ze společného rozpočtu, do kterého také investuje“.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Zöbro řekl, že Varšava by měla přestat platit členské příspěvky Evropské unii a začít vetovat rozhodnutí v Bruselu, pokud EU připraví Polsko o finanční prostředky a bude nadále vyvíjet tlak ve věci právního státu.

“Polsko musí reagovat na vydírání EU tím, že bude vetovat všechna témata, která vyžadují jednomyslný souhlas Evropské unie. Polsko musí také přehodnotit své závazky vůči EU týkající se klimatické a energetické politiky, které vedou k prudkému nárůstu cen elektřiny,” řekl v rozhovoru zveřejněném v neděli ve Financial Times.

“Pokud tento spor nabere na síle, budu požadovat, aby Polsko pozastavilo své platby do EU. Bude to oprávněné vzhledem k tomu, že nám EU nezákonně odepírá prostředky ze společného rozpočtu, do kterého také investujeme,” dodal Zöbro.

Polský ministr spravedlnosti poznamenal, že „Evropská komise klade nemožné podmínky, protože jejím skutečným cílem není dosažení údajného právního státu, ale změna vlády v Polsku“. Tedy, jak poznamenal Zobro, “vysílá Polákům signál: pokud podpoříte tuto vládu, nedostanete peníze z EU. EU provádí agresivní politiku, která se nestará o právní stát. To je jen výmluva.” „Brutální ekonomické vydírání má přimět Polsko, aby souhlasilo s přetvořením Evropské unie na federální stát, který je oficiálně řízen z Bruselu, ale v praxi z Berlína,“ dodal.

Evropský soudní dvůr v červenci na základě žaloby Evropské komise rozhodl, že polský systém disciplinární kontroly soudců porušuje právní stát a vytváří předpoklady pro vznik závislosti justice na exekutivě. Dne 7. října polský ústavní soud na žádost tamních úřadů potvrdil přednost polských zákonů před evropskými. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu kritiky z Bruselu a vyvolalo dohady o možnosti připravit Polsko o prostředky z evropských fondů.

Polsko může z Fondu pro obnovu Evropské unie získat zhruba 58 miliard eur. Varšava již představila plán alokace zdrojů, musí ho však schválit Evropská komise. To se zatím nestalo.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Leave a Reply