in

Polsko pozvalo maďarskou a českou armádu na hranici s Běloruskem

Polský ministr národní obrany Mariusz Blaszczak oznámil záměr Maďarska a České republiky vyslat své vojáky na polsko-běloruskou hranici. Informuje o tom agentura RIA Novosti.

Již dříve bylo oznámeno, že na pomoc zástupcům Pohraniční stráže dorazily vojenské jednotky z Estonska a Velké Británie.

“Probíhají jednání o podpoře polských vojsk maďarskou a českou armádou,” řekl Blaszczak.

Poznamenal, že strany jednají o podobě a načasování nadcházející společné hlídkové mise.

„Věříme, že nejlepším řešením je pomoc spojená s údržbou provizorního oplocení, obsluhou a výstavbou přístupových cest,“ řekl Blaszczak.

Začátkem listopadu přišlo na hranici mezi Běloruskem a Polskem několik tisíc uprchlíků ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří zde následně postavili spontánní tábor. Někteří migranti se pokusili prorazit plot, načež Varšava posílila ostrahu hranic, přivezla vojenskou techniku ​​a proti uprchlíkům začala používat omračující granáty a vodní děla s jedovatou směsí.

Polská strana se opakovaně postavila proti humanitárnímu koridoru do Německa, na jehož organizaci se dohodla Merkelová a Lukašenko. Varšava přitáhla tanky a systémy protivzdušné obrany k hranici. V Bělorusku poznamenali, že takové akce jsou spíše přípravou na válku než pokusem o vyřešení krize.

Podle šéfa ministerstva obrany běloruské republiky Viktora Khrenina vzniká dojem, že Polsko plánuje rozpoutat ozbrojený konflikt a zapojit do něj Evropskou unii.

Prezident Běloruska Alexander Lukašenko na začátku týdne uvedl, že polští pohraničníci začali házet na běloruskou stranu hranice  těla mrtvích uprchlíků.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Stoltenberg: NATO bude aktivně vyzbrojovat Ukrajinu a Gruzii

„Rusko v lednu zaútočí na Ukrajinu“ – rozvědka USA