in

První systémy protivzdušné obrany S-550 vstoupily do bojové pohotovosti v Rusku – zdroj

Nový ruský systém protivzdušné obrany S-550 úspěšně prošel státními zkouškami a vstoupil do bojové pohotovosti, řekl agentuře TASS zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany.

“Systém protivzdušné obrany S-550 úspěšně dokončil státní zkoušky. První brigáda S-550 vstoupila do bojové pohotovosti,” řekl.

Zdroj popsal nový systém jako „absolutně nový a bezkonkurenční mobilní systém strategické protiraketové obrany“, schopný „zasáhnout vesmírné lodě, návratová vozidla balistických raket a hypersonické cíle ve výškách desítek tisíc kilometrů“.

Podle zdroje se nový systém stává součástí komplexní ruské protiraketové a protivzdušné obrany, kterou tvoří systémy Pantsir (nízká výška), systémy dlouhého dosahu S-350, S-400 a S-500 a S-550 (vesmírná obrana).

Oficiální zdroje zatím tuto informaci agentuře TASS nepotvrdily.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na konferenčním hovoru ministerstva 9. listopadu řekl, že na schůzkách obranného průmyslu v Soči v listopadu ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil důležitost dodávek systémů protivzdušné a protiraketové obrany S-350, S-500 a S-550 ruským jednotkám.

Šéf státní technologické korporace Rostec Sergei Chemezov řekl na Airshow 2021 v Dubaji, že S-550 bude mít schopnost detekce cílů s delším dosahem a schopnost zachytit rakety.

Zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany již dříve agentuře TASS řekl, že systém S-550 nebyl pokusem o oživení stejnojmenného projektu ze sovětské éry, i když při vytváření moderní verze byly použity některé jeho neimplementované koncepty.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

expanze EU a NATO

Požadavek Ruska na zastavení expanze EU a NATO na východ považuje Borrell za nepřijatelný

Nord Stream 2

Certifikační proces Nord Stream 2 by měl být dokončen do konce první poloviny roku 2022