in

Putin označil otázku ruského útoku na Ukrajinu za provokativní

Na tiskové konferenci po jednání s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem označil ruský prezident Vladimir Putin otázku novináře, zda se Rusko chystá zaútočit na Ukrajinu, za provokativní. Informuje o tom agentura TASS.

“To je provokativní otázka,” odpověděl Putin. Podle něj “Rusko provádí mírovou zahraniční politiku, ale má právo zajistit svou bezpečnost.”

“Jak jsem řekl, ve střednědobém a dlouhodobém horizontu a jednáme o tom s našimi partnery, se všemi našimi partnery, včetně mého včerejšího partnera, prezidenta Spojených států amerických, pana Bidena,” dodal ruský prezident.

Putin vyjádřil přesvědčení, že bezpečnost jedné země nelze zajistit na úkor bezpečnosti druhé: „Samozřejmě, že každá země má právo zvolit si nejpřijatelnější způsob, jak zajistit svou bezpečnost, ale mělo by to být provedeno tak, abychom neporušovali zájmy jiných zemí a nepodkopávali bezpečnost jiných zemí.”

Putin podle svých slov o den dříve diskutoval prostřednictvím video spojení s americkým prezidentem Joe Bidenem o regionálních otázkách a konfliktu na Donbasu a také o expanzi NATO na východ.

„Nemůžeme jen tak ignorovat vyhlídky možného přijetí Ukrajiny do NATO, protože pak tam bude nepochybně následovat rozmístění  vojenských kontingentů, základen a zbraní, které nás ohrožují,“ uvedla hlava státu.

Putin upřesnil, že pro Rusko by bylo zločinem nečinně sledovat, co se děje kolem možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Den předtím během rozhovoru s Bidenem Putin požadoval záruky, že se NATO nebude rozšiřovat na východ.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Vlado Putin

Washington vyjádřil znepokojení nad plány Moskvy na znovuobnovení SSSR

Argentina a Rusko posilují spolupráci v ekonomických sektorech