in

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Polsko z porušování lidských práv v situaci s migranty

Polsko svou brutalitou porušuje ustanovení mezinárodních smluv v oblasti ochrany lidských práv.

V rozhovoru pro RIA Novosti to uvedl Grigory Lukyantsev, komisař ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva, demokracii a právní stát, zástupce ředitele odboru pro humanitární spolupráci a lidská práva.

„To, co vidíme ze záběrů, z toho, co přichází do informačního prostoru, jsou scény, včetně krutosti a deprivace, a použití speciálních prostředků ze strany donucovacích orgánů a ozbrojených sil Polska proti migrantům. To samozřejmě vyvolává velmi jasné asociace. A soudě podle těchto záběrů můžeme říci, že skutečně dochází k porušování ustanovení mezinárodních smluv v oblasti ochrany lidských práv ze strany samotného Polska,“ řekl Grigory Lukyantsev.

Uvádí se, že Evropský soud pro lidská práva (ESLP)  v období od 20. srpna do 3. prosince 2021 posuzoval celkem 47 žádostí o uplatnění předběžných opatření k situaci na polsko-běloruské hranici, které podalo 198 žadatelů. 44 žádostí bylo podáno proti Polsku, zbytek proti Lotyšsku a Litvě.

„Příslušná pozornost se také nedostává prohlášením zveřejněným komisařkou pro lidská práva Rady Evropy Dunjou Mijatovic, která vyjádřila znepokojení nad nedostatkem úplného přístupu na území Polska pro monitorování a činnost mezinárodních humanitárních organizací,“ dodala diplomatka.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Evropská komise uvalila sankce na Polsko

Výměnou za neutralitu Ukrajina předložila své požadavky