in

Rusko a Čína vytvoří nový finanční systém mimo kontrolu Západu

Rusko a Čína vyvinou sdílené finanční struktury, které jim umožní prohloubit ekonomické vazby způsobem, který cizí státy nebudou moci ovlivnit, oznámil Kreml po jednání mezi vůdci obou zemí.

Tento krok se zdá být reakcí na sérii varování, že by západní státy mohly tlačit na odpojení Ruska od bruselského finančního systému SWIFT jako formu sankcí.

Platební platforma podporuje drtivou většinu mezinárodních transakcí. Během středečního jednání ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching vyzvali ke zvýšení podílu národních měn ve vzájemných dohodách a rozšíření spolupráce s cílem poskytnout ruským a čínským investorům přístup na akciové trhy, řekl Jurij Ušakov, Putinův zahraničněpolitický poradce.

Ušakov řekl, že “zvláštní pozornost byla věnována potřebě zintenzivnit úsilí o vytvoření nezávislé finanční infrastruktury pro obsluhu obchodních operací mezi Ruskem a Čínou.”

„Máme na mysli vytvoření infrastruktury, kterou nemohou ovlivnit třetí země,“ dodal poradce Kremlu.

Před videosummitem naznačil tiskový tajemník Kremlu Dmitrij Peskov, že na programu obou hlav států budou pravděpodobně ekonomické diskuse.

Jak Rusko, tak Čína se prý stále více snaží opustit používání amerického dolaru jako hlavní měny mezinárodního obchodu a místo toho používat vlastní denominace k podpoře vzkvétajícího objemu obchodu mezi Moskvou a Pekingem.

Minulý týden náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová uvedla, že Bílý dům spolu s několika západoevropskými státy zvažuje úplnou izolaci Moskvy od globálního finančního systému, pokud by se ruské jednotky odvážily napadnout Ukrajinu.

Jen den předtím Bloomberg navrhl, že by se Washington mohl zaměřit na hlavní banky v zemi a dokonce odpojit Moskvu od sítě SWIFT.

Koncem listopadu šéf ruského státního ropného gigantu Rosněfť Igor Sečin obvinil Washington z manipulace s dolarem, aby prosadil své vlastní zájmy, a řekl, že měna ztrácí svou přitažlivost kvůli politice kvantitativního uvolňování americkou centrální bankou – v podstatě zaplavení globální ekonomiky přebytkem peněz.

Začátkem tohoto roku ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl, aby Peking a Washington „upustily od používání mezinárodních platebních systémů kontrolovaných Západem“. Nejvyšší ruský diplomat také obvinil Spojené státy, že se snaží „omezit možnosti technologického rozvoje jak Ruské federace, tak Čínské lidové republiky.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Západ má v úmyslu změnit vládu Ruska v roce 2024, aby lépe vyhovovala

Evropa odmítla poskytnout Rusku jakékoli bezpečnostní záruky

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Pošli to příteli