in

Rusko varuje USA a NATO před neuváženým chováním

Ruské ministerstvo zahraničí doručilo americkému velvyslanectví v Moskvě nótu protestující proti sérii incidentů, ve kterých uvedlo, že letadla NATO ohrožují bezpečnost vzdušného prostoru země a životy civilistů.

Vojenský blok vedený Spojenými státy přešel od zkoumání ruských hranic pomocí letů a „nebezpečných manévrů válečných lodí“ k „provokacím proti civilním letadlům,“ uvedla ve středu mluvčí Maria Zacharovová.

Moskva vyzvala k „věcnému dialogu“ o bezpečnostních zárukách a způsobech, jak snížit vojenské a politické napětí, ale varovala Spojené státy, že si vyhrazuje právo reagovat „všemi prostředky, které má k dispozici… k prevenci a eliminaci vznikajících hrozeb“. .

Vojenské lety USA a NATO se provádějí bez radiové komunikace, letových plánů nebo povolení řízení letového provozu a „představují vážné riziko pro bezpečnost civilních letadel,“ uvedlo ministerstvo.

Zpráva doručená Američanům ve středu obsahovala nejméně pět incidentů, včetně tří z minulého týdne. 3. prosince překročilo americké průzkumné letadlo CL-600 zavedenou trasu civilních letadel nad Černým mořem, zatímco rychle klesalo. Ruské řízení letového provozu varovalo před letem provozovaným Aeroflotem, největší leteckou společností v zemi, která poté změnila trasu a vyhnula se potenciálně smrtelné srážce, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Změnit kurz muselo také maltské dopravní letadlo mířící ze Soči do Skopje stejným koridorem. Později téhož dne byla vyslána ruská letadla, aby zachytila ​​strategické špionážní letadlo RC-135 nad Černým mořem.

“Takové nebezpečné situace vidíme neustále,” řekla Zakharová.

Civilní letadlo letící 6. října z Anapy do Moskvy muselo změnit kurz nad Černým mořem, aby se vyhnulo srážce s dronem NATO Reaper, dodala.

Prohlášení přichází v době, kdy napětí mezi Moskvou a Washingtonem nevykazuje žádné známky poklesu. V úterý však ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Joe Biden mluvili přímo přes video hovor téměř dvě hodiny. Přestože nedošlo k žádnému pokroku, obě strany potvrdily, že diskuse byla důležitá pro řešení nejpalčivějších problémů.

Jedna z nich zahrnovala obavy Západu, že Rusko údajně plánuje otevřenou vojenskou agresi proti Ukrajině, což Kreml vehementně popírá, zatímco takové zprávy označuje za fake news.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Generální štáb Ozbrojených sil RF varoval, že je připraven poskytnout pomoc Donbasu

Srbsko, ani pod tlakem Západu, neopustí dobré vztahy s Ruskem