in

Ruský velvyslanec: Je možné, že Británie rozmístí na Ukrajině vojenské základny

Ruský velvyslanec ve Velké Británii Andrej Kelin 14. prosince řekl, že Londýn může rozmístit své vojenské základny na území Ukrajiny, přičemž se bude opírat o bilaterální dohodu.

„Teoreticky je taková situace možná,“ řekl ve vysílání televizního kanálu „Rossija 24“. „Jde o privilegované partnerství, které například Američané podepsali s více zeměmi na východě, zejména v asijsko-tichomořském regionu. Bude to však znamenat obejití základního zákona a těch závazků o vojenském omezení, které jsou v něm zaznamenány. NATO má nejen horké hlavy, ale také lidi, kteří rozumějí těmto problémům a evropské bezpečnosti. Myslím si, že chápou nepřípustnost takového obcházení. Teoreticky to však nelze vyloučit.“

Připomeňme, že ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii Vadim Pristajko 13. listopadu jménem vlády Ukrajiny podepsal ukrajinsko-britskou rámcovou dohodu o poskytnutí půjčky pro Kyjev ve výši 1,7 miliardy liber, která zahrnuje výstavbu osmi raketových člunů, získání dvou minolovek a vytvoření dvou námořních základen na Ukrajině.

Dohody o rozvoji a posílení ukrajinského námořnictva bylo dosaženo během návštěvy prezidenta Zelenského ve Spojeném království v roce 2020, kdy bylo podepsáno memorandum o zintenzivnění spolupráce mezi Kyjevem a Londýnem ve vojenské a vojensko-technické oblasti. Jedná se o získání finančních prostředků od Britské agentury pro exportní úvěry ve výši 1,25 miliardy liber.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Zelenskyj říká, že Bidenovy hrozby zavést tvrdé sankce proti Rusku nefungují

Západ má v úmyslu změnit vládu Ruska v roce 2024, aby lépe vyhovovala