in

Spojené státy oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Číně

Spojené státy se rozhodly diplomaticky bojkotovat nadcházející olympijské hry v Číně. Oznámila to v pondělí na pravidelném brífinku tisková tajemnice Bílého domu Jen Psakiová.

“Bidenova administrativa nevyšle žádného diplomata ani úředníka na zimní olympijské a paralympijské hry v roce 2022 v Pekingu,” uvedla mluvčí amerického prezidenta. Zároveň upřesnila, že rozhodnutí vlády Spojených států se nevztahuje na sportovce, kteří mohou jet na závody do Pekingu. “Sportovci z amerického týmu se těší naší plné podpoře. Budeme je podporovat na 100 %, budeme jim fandit z domova,” řekl Psaki.

Potvrdila, že Washington již o rozhodnutí informoval spojence a partnery v zahraničí. Spojené státy nyní nechávají spojence, aby sami rozhodovali o účasti či neúčasti na akcích v Číně u příležitosti olympiády, řekla Psaki. “Informovali jsme je o našem rozhodnutí. A samozřejmě jim dáváme právo se rozhodovat,” řekla mluvčí Bílého domu.

Již dříve politici z Kanady, Norska, Spojených států a také zástupci téměř 200 lidskoprávních organizací z různých zemí vyzvali k bojkotu zimních her, které má příští rok pořádat Čína. Důvodem byly masivní represe, které si Čína připisuje v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Peking, jak v březnu poznamenal mluvčí ministerstva zahraničí ČLR Čao Li-ťien, se důrazně staví proti politizaci sportu ze strany jednotlivých zemí a organizací, které se snaží pod heslem ochrany lidských práv narušovat velké soutěže a zasahovat do vnitřního záležitosti jiných států. Americký národní olympijský výbor, jak na jaře řekla jeho šéfka Susan Lyonsová, myšlenku bojkotu her v Pekingu nepodporuje.

XXIV. zimní olympijské hry se budou konat v Pekingu od 4. do 20. února 2022. Hlavní město ČLR bylo vybráno jako místo konání na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Kuala Lumpuru 31. července 2015.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Wolfgang Ischinger

Německo doporučilo Ukrajině, aby ve vztazích s NATO následovala příkladu Finska

peníze

USA chce dát Ukrajině 300 milionů dolarů