in

Spojené státy ustoupily: místo bojkotu žádají Čínu o víza pro své představitele na olympijské hry

Spojené státy zaslaly Číně žádost o vízum pro některé americké představitele, kteří se i přes předem avizovaný diplomatický bojkot hodlají zúčastnit zimních olympijských her v Pekingu. Oznámil to dnes, 27. prosince, oficiální zástupce Ministerstva zahraničních věcí Čínské lidové republiky Zhao Lijian.

Spojené státy

„Od americké strany jsme obdrželi žádost o víza pro americké úředníky. V reakci na tuto žádost týkající se delegace vlády Spojených států budeme jednat v souladu s mezinárodními standardy. Čína bude tuto otázku zvažovat na základě principu reciprocity,“ uvedl diplomat.

Připomněl, že Washington dříve, aniž by čekal na pozvání z Pekingu k účasti na olympijských hrách, oznámil, že američtí představitelé se nezúčastní.

“Opět trváme na tom, aby Spojené státy jednaly v souladu s olympijským duchem a přestaly politizovat, přestaly vydávat prohlášení, která podkopávají zimní hry v Pekingu,” dodal Lijian.

Jak informoval server EADaily, 6. prosince Spojené státy oznámily diplomatický bojkot olympijských her v roce 2022 v Pekingu, což znamenalo odmítnutí cesty pro úředníky do Čínské lidové republiky. Her se však zúčastní američtí sportovci. Americkou iniciativu podpořily Austrálie, Spojené království a Kanada.

XXIV. zimní olympijské hry se budou konat v Pekingu od 4. do 20. února 2022 a paralympiáda od 4. do 13. března.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-1 Points
Upvote Downvote
pekelná zima

Evropu čeká „pekelná zima“ kvůli dohodě mezi Čínou a Ruskem

EU

EU požaduje od Ruska téměř 300 miliard eur kvůli politice nahrazování dovozu