in

Stoltenberg: NATO bude aktivně vyzbrojovat Ukrajinu a Gruzii

NATO bude aktivně přispívat k budování vojenských možností Ukrajiny a Gruzie, aby se mohly bránit.

Řekl to 1. prosince generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničních věcí zemí aliance.

„NATO aktivně přispěje k vytvoření vojenských schopností Ukrajiny a Gruzie, které jim umožní bránit se. Provádíme cvičení, poskytujeme výměnu informací, dodáváme vybavení a také podporujeme reformní proces,“ prohlásil Stoltenberg.

Před setkáním ministrů zahraničních věcí NATO v Rize vydalo Ministerstvo zahraničních věcí USA prohlášení, ve kterém uvádí, že Spojené státy podporují rozhodnutí přijaté na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, podle kterého se Gruzie a Ukrajina stanou členy NATO.

Kromě toho prohlásil, že Rusko nemůže mít vlastní sféru vlivu, samotná taková myšlenka je prý nepřijatelná.

„Už samotná formulace otázky odráží tezi, která by měla vyvolat naše podezření a která je nepřijatelná. To je teze, že Rusko má sféru zájmů. Znamená to de facto uznání, že Rusko může kontrolovat, co dělají jeho sousedé, kterými jsou suverénní státy,“ pokračoval Stoltenberg.

Sám tak otevřel otázku geopolitické invaze NATO do historické sféry vlivu Ruska. Tvrdí, že pokud se na Ukrajině použije síla, mohou být vůči Rusku použity „finanční a ekonomické sankce a politické zákazy“.

“Země NATO mají širokou škálu možností včetně ekonomických a finančních sankcí a politických zákazů,” dodal.

Přímá vojenská pomoc ze strany bloku je však pro Ukrajinu stále nedostupná, protože „princip kolektivní bezpečnosti platí pouze pro členské státy NATO“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Uz by jim nekdo mel zatnout tipec, aby se neroztahovali po celem svete! Vsude se do vseho serou, skodi a delaji bordel. At si tu jejich krvavou demokracii nechaji!!! Bohuzel vsechno, vcetne NATO ovladli ti zlocinci-globalisti.

Ohodnoťte tento článek

-1 Points
Upvote Downvote

Kuleba řekl, kdy bude moci Ukrajina vstoupit do NATO a proč je to nyní nemožné

Polsko pozvalo maďarskou a českou armádu na hranici s Běloruskem