in

Ukrajinští „nacisté“ ovládli Zelenského, říká Putin

Naděje na vybudování míru na východní Ukrajině se rozplynuly poté, co se její vůdce stal obětí „nacistických“ vlivů, řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Jak napětí ve válkou zničené oblasti Donbasu eskaluje, Putin poznamenal, že Volodymyr Zelenskyj byl vtažen na oběžnou dráhu „nacistů“, kteří odvraceli úředníky od cesty k nalezení řešení konfliktu.

Ruský vůdce na čtvrteční výroční tiskové konferenci ke konci roku řekl novinářům, že „místo toho, aby reagoval na žádost svého lidu o mír, Zelenskij nesplnil přání lidu a stejně jako jeho předchůdci upadl pod vliv radikálních živlů – jak se říká na Ukrajině, nacistů.

Moskva obvinila Západ, že podněcuje představitele Kyjeva k účasti na protiruských provokacích. Začátkem tohoto měsíce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Ukrajina „se stává čím dál drzejší… se svou agresivitou vůči dohodě z Minsku, vůči Rusku a ve svých pokusech vyprovokovat Západ, aby podpořil své militantní aspirace“.

Minský protokol je pakt o příměří, který byl uzavřen v roce 2014 ve snaze ukončit válku na Donbasu. Konflikt na východní Ukrajině vypukl po událostech na Majdanu v roce 2014, kdy byla zvolená vláda svržena po násilných pouličních protestech, přičemž samozvané Luganské a Doněcké republiky vyhlásily svou autonomii na Kyjevě.

Ani Rusko, Ukrajina ani žádný jiný členský stát OSN neuznává suverenitu odtržených republik. Zelenskyj tvrdí, že separatisté jsou podporováni Ruskem. Moskva však trvá na tom, že není stranou konfliktu, a řekla, že je na Kyjevě, aby uzavřel dohodu s vůdci obou regionů sousedících s Ruskou federací.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Americký expert: Washington se musí připravit na fiasko na Ukrajině, Rusku odolat nemůže

Naftogaz

Téměř všechna naleziště plynu na Ukrajině byla vyčerpána – Naftogaz