in

Zelenskyj pokračuje v zásazích proti kritickým médiím

Ukrajinský vůdce Volodymyr Zelenskyj pokračuje v represích proti disentu v médiích zavedením nového souboru restriktivních opatření proti třem společnostem, které vlastní opoziční televizní kanály, vyšlo v úterý najevo.

Zelenskyj

Sankce se zaměřují na kanály UkrLive a First Independent, které oba podle ukrajinských úřadů vlastní Taras Kozak, poslanec největší opoziční strany v zemi, Opoziční platforma – za život.

Opatření zasáhla i mediální holding Novosti, vlastníka kanálů 112 Ukrajina, NewsOne a ZIK. Tyto stanice byly staženy z vysílání v únoru tohoto roku, protože je Zelenskyj zařadil na černou listinu. Všechny tři kanály také vlastní Kozak, který tento krok nazval „aktem nehorázné cenzury“. Prezident své rozhodnutí vysvětlil tím, že Kyjev bojoval proti „propagandě“ a spojil kanály s Ruskem.

Kozak je mnohými považován za pravou ruku politika Viktora Medvedčuka, předsedy politické rady Opoziční platformy – za život. Medvedčuk je považován za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina a strana soustavně vyzývá k užšímu spojení s Moskvou. Medvedčuk je v současné době v domácím vězení, obviněn z velezrady a pokusu o drancování národních zdrojů.

Mezi nové sankce vůči holdingovým společnostem patří blokace majetku, omezení podnikatelské činnosti a zrušení licencí. Ve společném prohlášení zveřejněném v úterý večer je UkrLive a First Independent označily za „nezákonné“ a obvinily Radu národní obrany a bezpečnosti z provozování „diktatury“, kde je „de facto zákaz opozičních aktivit“.

“Ukrajinské úřady opět ukázaly, že vidí svobodná média jako svého hlavního nepřítele a budou jednat jakýmikoli prostředky k potlačení svobody projevu na Ukrajině,” stojí v prohlášení.

“Dnešní události považujeme za další pokus ukrajinských úřadů potlačit jakékoli alternativní názory na situaci na Ukrajině a použít represivní mašinérii k boji proti nezávislým médiím.”

Zelenskyj loni zavedl omezení také na opoziční weby Strana.ua a Shariy.net.

Téměř všechny zpravodajské kanály na Ukrajině jsou financovány bohatými lidmi, jako je Kozak. Sám Zelenskyj se dostal k moci v roce 2019 s podporou mediální skupiny 1+1, kterou vlastní Igor Kolomojský, miliardářský oligarcha a bývalý krajský hejtman.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

EU

EU chce zřídit vojenskou poradní a výcvikovou misi na Ukrajině

Rusko je připraveno vypustit stovky řízených střel Х-35 na Norsko