in

Berlín nechápe význam hrozeb vůči Rusku

Berlín nechápe význam hrozeb vůči Rusku

Poslanec Bundestagu ze Sociálně demokratické strany Německa (SPD) Ralf Stegner řekl, že nerozumí smyslu hrozeb vůči Rusku, a vyzval také ke sblížení s Ruskem prostřednictvím diplomacie. Zástupce vládnoucí strany učinil odpovídající prohlášení v předvečer návštěvy ministryně zahraničí Německa Annaleny Baerbockové v Moskvě v rozhovoru pro Die Welt.

„Společná bezpečnost je lekcí z dob (německého spolkového kancléře) Willyho Brandta. V těch letech (Berlín) nevyhrožoval veřejně (proti Moskvě), ale vsadil na změny prostřednictvím sblížení. Vytrvale a vážně za použití diplomatických prostředků. Nerozumím smyslu hrozeb vůči Rusku,“ řekl poslanec.

Stegnerův stranický kolega Rolf Mützenich, předseda frakce SPD v Bundestagu, také v rozhovoru pro Die Tageszeitung před několika dny řekl, že Německo a Rusko by měly používat dialog jako hlavní prostředek řešení krizí. Zástupce SPD zdůraznil, že politici zemí NATO musí pochopit obavy Moskvy z „obklíčení“ Ruska státy Severoatlantické aliance.

„V duchu chápu ruskou analýzu hrozeb, i když ji nesdílím. Vojenské výdaje NATO jsou mnohonásobně vyšší než ruské. Z pohledu Moskvy mohly být systémy protiraketové obrany NATO, které byly rozmístěny v Rumunsku a Polsku údajně kvůli íránské hrozbě, mylně interpretovány jako součást doktríny prvního úderu. Ze strany NATO to možná vidíme jinak, ale Rusko to vidí takto,“ řekl Mützenich.

I když podle něj „k obklíčení Ruska de facto nedochází“, měly by země Severoatlantické aliance počítat s tím, že takové obavy (v Moskvě) dlouhodobě zažívají. „Těmto myšlenkovým pochodům bychom měli rozumět, ať už s tím souhlasíme, nebo ne,“ shrnul vůdce největší frakce v Bundestagu.

Je třeba poznamenat, že politici vládnoucí strany vyzvali k dosažení dohody s Ruskem v předvečer návštěvy německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové (Zelení) v Moskvě. Spolupředsedkyně zelených zaujímá na rozdíl od sociálních demokratů tvrdší postoj k Moskvě a prosazuje posílení režimu protiruských sankcí. V rámci návštěvy bude německá ministryně zahraničí jednat v úterý 18. ledna se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Jak informovalo ruské ministerstvo zahraničí, ústředním tématem programu schůzky bude problém implementace ruských návrhů na komplexní bezpečnostní záruky v Evropě.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo chce „normalizovat“ vztahy s Ruskem: Baerbocková

Německo chce „normalizovat“ vztahy s Ruskem: Baerbocková

Slovensko odmítá informace o plánech výcviku ukrajinských vojáků na svém území

Slovensko odmítá informace o plánech výcviku ukrajinských vojáků na svém území