in

Češi budou demonstrovat proti dodávkám zbraní na Ukrajinu

Češi budou demonstrovat proti dodávkám zbraní na Ukrajinu

V několika městech České republiky včetně hlavního města proběhnou protesty související se schválením vojenských dodávek na Ukrajinu českou vládou. Do ulic Prahy jsou připraveni najednou vyrazit příznivci několika pacifistických organizací i všichni, kteří sdílejí rozhořčení nad rozhodnutím vlády. EADaily o tom 25. ledna informovala předsedkyně výboru mládeže Komunistické strany ČR a Moravy Petra Prokšanová.

„Vláda České republiky rozhodla o dodání munice na Ukrajinu. Proto hodláme demonstrovat proti těmto transferům zbraní, stejně jako proti vojenské politice naší nové pravicové vlády a NATO obecně,“ řekla Prokšanova.

Protestní akce se podle aktivistky uskuteční tuto sobotu před budovou Generálního štábu Armády ČR v Praze.

„Organizuje ji České mírové hnutí, člen Světové rady míru. Samozřejmě za podpory dalších mírových a vlasteneckých organizací v čele s Komunistickou stranou Čech a Moravy (KSČM),“ upřesnila Prokšanová.

Další demonstrace se podle ní uskuteční 5. února v Jihlavě na jihovýchodě země.

Česká vláda 26. ledna schválí dodávky munice ukrajinským ozbrojeným silám. Oznámil to včera předseda vlády republiky Petr Fiala.

„Na jednání vlády plánujeme podpořit žádost [Ukrajiny] o dodávku potřebné munice. Jsme v kontaktu s ukrajinskou stranou. Vše bude neustále monitorovat centrála pro překonávání krizových situací MZV. V případě potřeby budou z naší strany následovat další kroky,“ uvedl.

Česká ministryně obrany Jana Černochová 21. ledna oznámila, že Praha plánuje poslat kyjevským úřadům těžké dělostřelecké granáty ráže 152 mm určené pro houfnice. Poznamenala, že jde o solidární akt mezi Prahou a Kyjevem v situaci, kdy eskaluje napětí na rusko-ukrajinské hranici.

Nutno podotknout, že ne všichni obyvatelé České republiky věří oficiálním médiím a sdílejí pohled státu na dění na Donbasu. Na straně lidových republik bojuje mnoho českých dobrovolníků, kteří jsou ve své vlasti za tuto pozici tvrdě perzekuováni. KSČM také pravidelně kritizuje západní politiku vůči Donbasu.

Komunistická strana Čech a Moravy uspořádala v Praze výstavu fotografií vojenské zpravodajky portálu EADaily věnovanou válce na Donbasu a také sérii setkání s obyvateli českých regionů, kteří chtěli slyšet alternativní verzi toho, co se dělo, od té replikované oficiálními autoritami a mainstreamovými médii.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

52 Points
Upvote Downvote
Spojené státy zvažují vyslání až 50 000 vojáků do Pobaltí a východní Evropy

Spojené státy zvažují vyslání až 50 000 vojáků do Pobaltí a východní Evropy

Jana Černochová: Zvážíme vyslání vojáků na Ukrajinu, pokud o to Kyjev požádá

Jana Černochová: Zvážíme vyslání vojáků na Ukrajinu, pokud o to Kyjev požádá