in

Česká republika podezírá bývalého ruského vojáka z podílu na explozích ve Vrběticích

Bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov se mohl v roce 2014 podílet na dvou explozích muničních skladů v české obci Vrbětice. Informuje o tom český zpravodajský server iROZHLAS s odvoláním na policejní zdroje.

Česká republika podezírá bývalého ruského vojáka z podílu na explozích ve Vrběticích

„Policie prověřuje, zda byl Šapošnikov v přímém kontaktu s velitelem speciální jednotky GRU číslo 29155 Andrejem Averjanovem. Byla to jeho jednotka, která údajně plánovala a provedla výbuchy v roce 2014,“ píše se ve zprávě.

Podle publikace byli oba v době výbuchů pár minut jízdy od Vrbětic: Averjanov odpočíval ve slovenském letovisku, které je dvě hodiny od muničních skladů, a Šapošnikov, ačkoliv v té době žil v Řecku, byl v té době v ČR kvůli návštěvě příbuzného.

Předseda výboru horní komory českého parlamentu pro zahraniční politiku, obranu a bezpečnost Pavel Fischer už dříve vládu vyzval, aby „odvážně začala revidovat vztahy s Ruskem“ tak, aby byly oboustranně výhodné. Požadoval také omluvu a odškodnění za incident ve Vrbetici.

Vztahy mezi Prahou a Moskvou se zhoršily poté, co Česká republika obvinila ruské zpravodajské služby z podílu na explozích vojenských skladišť ve Vrběticích v polovině dubna 2021 a vyhostila 18 ruských diplomatů, kteří měli být ruskými zpravodajskými důstojníky pracujícími v utajení. Moskva v reakci na to prohlásila 20 českých diplomatů za persony non grata a označila tuto verzi za nesmyslnou.

K incidentu ve Vrběticich došlo 16. října 2014: ve skladu, kde byla uskladněna munice, došlo k výbuchu, při kterém zahynuli zaměstnanci firmy, která si sklad pronajala od státního podniku.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-30 Points
Upvote Downvote
Česká republika chce rozšířit přítomnost své armády ve východní Evropě

Česká republika chce rozšířit přítomnost své armády ve východní Evropě

Putin se sejde s německými podnikateli

Peskov potvrdil nadcházející Putinovo setkání s německými podnikateli