in

Kyjev dostane adekvátní odpověď v případě vojenské provokace na Donbasu – Lavrov

Rusko poskytne Kyjevu adekvátní odpověď na jakékoli možné vojenské provokace v Donbasu, řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro RIA Novosti.

Sergej Lavrov

„Pokud jde o obyvatele Donbasu, kde žijí statisíce občanů naší země, Rusko přijme veškerá nezbytná opatření k jejich ochraně,“ varoval šéf odboru zahraniční politiky.
Jakékoli možné vojenské provokace Kyjeva na Donbasu budou adekvátně zodpovězeny, dodal Lavrov.

Ministr zároveň zdůraznil, že ruská strana bude i nadále vyvíjet veškeré nezbytné úsilí k vyřešení konfliktu na Ukrajině diplomatickou cestou.

Pro připomenutí, ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo 17. prosince návrhy dohod s NATO a Spojenými státy o bezpečnostních zárukách. Rusko požaduje od Severoatlantické aliance, aby upustila od expanze na východ a rozmístění úderných systémů na Ukrajině a v Zakavkazsku (Gruzie).

Vladimir Putin již dříve uvedl, že pokud USA a NATO odmítnou přijmout návrhy Ruska, reakce Moskvy by mohla být velmi rázná.

Při jednáních se Spojenými státy o bezpečnostních zárukách bude Rusko dodržovat pevný postoj k prosazování národních zájmů a odmítání jednostranných ústupků. Oznámil to 28. prosince ministr zahraničí Sergej Lavrov na prvním zasedání komise Jednotného Ruska pro mezinárodní spolupráci a podporu krajanů v zahraničí.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

řízené střely „Zirkon“

Ruské řízené střely „Zirkon“ budou rozmístěny v Sýrii

Tomio Okamura

Šéf SPD Tomio Okamura kritizoval projev šéfa vlády