in

Lipavský říká, že hodlá rozmrazit vztahy s Ruskem

Lipavský řekl „to bude chtít čas a trpělivost“.

Jan Lipavský

Český ministr zahraničí Jan Lipavský, který nastoupil do úřadu 17. prosince, hodlá hledat způsob, jak rozmrazit vztahy s Ruskem. Řekl to v neděli v televizním diskusním pořadu „Otázky Václava Moravce“.

„Budeme hledat způsob, jak rozmrazit česko-ruské [vztahy]. To bude vyžadovat čas a trpělivost. Je třeba je normalizovat, jsou teď velmi špatné. My [jako země] v Rusku jsme zařazeni na seznam nepřátelských států. Z dlouhodobého hlediska to není dobrá situace. Pro Českou republiku to určitě není dobré. Otázkou je, jak dojít do bodu, kdy Rusko pochopí, že by nás mělo z tohoto seznamu vyloučit a že můžeme mít věcné, normální vztahy,“ řekl Lipavský.

Podle něj bude české ministerstvo zahraničí i nadále pořádat kulaté stoly za účasti expertů z předních politických stran země, aby diskutovaly o perspektivách vztahů s Ruskem. Ministr vyjádřil obavy z omezování kontaktů s Ruskem na oficiální úrovni.

„Vyměňujeme si pouze [diplomatické] nóty. Ministři zahraničí a premiéři se nesešli déle než 10 let. Neprobíhají ani konzultace na úrovni náměstků [ministrů zahraničí]. Tato situace může poměrně snadno vést opět k řadě nedorozumění,“ uvedl Lipavský.

“Diplomati by se měli sejít,” zdůraznil a odpověděl na otázku moderátora pořadu, zda navštíví Moskvu. To se může stát pouze za určitých podmínek. Lipavskij, který vůči Rusku vznesl několik nároků, nevyloučil možnost návštěvy ruského ministra zahraničí v Praze.

Dita Haranzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, která se programu zúčastnila, dala možnou normalizaci rusko-českých vztahů do souvislosti s urovnáním situací kolem Ukrajiny a v Kazachstánu. „Nevím, jestli je to nejlepší okamžik pro normalizaci vztahů s Ruskem,“ řekla s tím, že vztahy s Moskvou eskalovaly na jaře 2021 kvůli reakci Prahy na incident s výbuchem vojenských skladišť v obci Vrbětice. (východ republiky).

Rozvoj rusko-českých vztahů by se podle ní měl zatím odehrávat na úrovni kontaktů mládeže a základních kontaktů obou zemí. Evropský parlament podle svého místopředsedy podporuje občanskou společnost v Ruské federaci.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    • Proč Česká republika musí trpět za takové neschopné psychopaty,Zeman moc dobře věděl a váhal proč Lipavskeho neuvést do funkce.Rozvraceji v něčí prospěch dobre vztahy z Ruskem a Maďarskem,a přitom jim nesahají ani po kotníky.

Ohodnoťte tento článek

USA žádá vysvětlení od Kazachstánu kvůli žádosti o pomoc OSKB

USA chce vysvětlení od Kazachstánu kvůli žádosti o pomoc OSKB

Antony Blinken

Blinken: Dohody o raketách středního a kratšího doletu s Ruskem lze obnovit