in

Německo chce „normalizovat“ vztahy s Ruskem: Baerbocková

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zdůraznila, že existuje „dlouhý seznam“ problémů, které je třeba vyřešit.

Německo chce „normalizovat“ vztahy s Ruskem: Baerbocková

Německo má stále v úmyslu normalizovat vztahy s Ruskem, řekla nejvyšší diplomatka země před plánovanou návštěvou Moskvy a trvala na tom, že nelze očekávat, že nedávná bilaterální jednání vyřeší všechny problémy najednou.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v pátek v rozhovoru s novináři bagatelizovala krach rozhovorů mezi Ruskem a Západem a tvrdila, že produktivní diplomacie mezi oběma stranami je stále velmi možná.

“Dva roky neproběhla žádná společná jednání s Ruskem v rámci NATO,” vysvětlila. „Myslím, že nikdo nepřišel k jednacímu stolu a pomyslel si: ‚Dva roky jsme spolu nemluvili, teď za pár hodin vyřešíme vše, o čem se v posledních letech nemluvilo.”

Ministryně zahraničí, která tento týden odcestuje na jednání do Moskvy a Kyjeva, zdůraznila, že diplomatické řešení problémů je jen zřídka snadné. “Diplomacie, zvláště v době krize, se vyznačuje tím, že vyžaduje hodně vytrvalosti, hodně trpělivosti a pevné nervy,” uvedla. “Děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že nedojde k žádné další eskalaci.”

V pondělí Baerbocková uvedla, že přijede do Moskvy s “dlouhým seznamem” témat k projednání a řekla, že bude prezentovat postoj Německa. Jako možná témata rozhovorů zmínila vědu, kulturu, obchod, obnovitelné zdroje energie a otázky klimatu.

„Spolupráce mezi občanskými komunitami je pro nás obzvláště důležitá,“ pokračovala. „Chci také mluvit se svým ruským kolegou o těchto příležitostech a o tom, jak můžeme vytvořit podmínky pro jejich efektivnější využití,“ dodala s tím, že bude také pozorně naslouchat svým partnerům v Moskvě i Kyjevě.

Komentáře Baerbockové přicházejí po sérii rozhovorů, které se minulý týden konaly mezi diplomaty z Ruska, USA a NATO na téma bezpečnost v Evropě. Moskva požádala o písemné záruky, že vojenský blok vedený USA nebude expandovat na Ukrajinu, což je dohoda, o níž západní vůdci prohlásili, že nepřipadá v úvahu. Americké zpravodajské služby mezitím už měsíce varují, že se obávají bezprostřední ruské invaze na Ukrajinu, což Kreml odmítl jako dezinformaci.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek oznámil, že očekává, že západní mocnosti písemně odpoví na bezpečnostní návrhy Moskvy do týdne.

V exkluzivním televizním rozhovoru pro RT v prosinci Lavrov řekl, že Rusko touží po diplomacii s Německem, ale že některé frakce v Berlíně mají větší zájem Moskvě přednášet, než hledat společnou řeč. „Přístup, který mají, že jedna strana dělá všechno perfektně a druhá strana by měla své chování úplně změnit – dobře, chápete, že takhle to nepůjde,“ komentoval.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Peskov: Necháme ruské jednotky poblíž ukrajinských hranic

Peskov: Necháme ruské jednotky poblíž ukrajinských hranic

Berlín nechápe význam hrozeb vůči Rusku

Berlín nechápe význam hrozeb vůči Rusku