in

Německo zakázalo Estonsku dodávat zbraně Ukrajině

Německo nedovoluje svému spojenci v NATO Estonsku dodávat Ukrajině zbraně, které jsou německého původu.

Německo zakázalo Estonsku dodávat zbraně Ukrajině

Informoval o tom v pátek 21. ledna The Wall Street Journal s odvoláním na představitele německých a estonských úřadů.

Německo, na rozdíl od Spojených států, Británie, Polska a jiných spojenců NATO, zatím odmítá dodávat útočné zbraně na Ukrajinu.

Estonsko v posledních týdnech žádalo Berlín o povolení poslat dělostřelectvo na Ukrajinu, což vyžadují německé exportní zákony. Jedná se o 122 mm houfnice D-30 vyrobené v SSSR.

V článku se zdůrazňuje, že Spojené státy a jejich spojenci narážejí na nejednoznačné pozice a reakce některých členů NATO ohledně „zvyšování ruské vojenské přítomnosti v blízkosti hranic Ukrajiny“.

Německý kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že o opatřeních se bude diskutovat v případě vojenské agrese.

„Německá vláda má v otázce vývozu zbraní jasný postoj. V posledních letech jsme nepodporovali vývoz útočných zbraní z Německa,“ řekl.

Olaf Scholz dříve během dne řekl, že německá vláda nepodporuje vývoz zbraní z Německa na Ukrajinu. Scholz zdůraznil, že Berlín „velmi aktivně“ pracuje na dosažení deeskalace situace kolem Ukrajiny. Kancléřka věří, že toho lze dosáhnout snížením počtu ozbrojené ruské techniky podél hranic s Ukrajinou.

19. ledna německé ministerstvo obrany oznámilo, že politika německé vlády ohledně dodávek smrtících zbraní do Kyjeva se nemění.

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk 10. ledna naléhal na Berlín, aby souhlasil s prodejem zbraní Kyjevu, jinak hrozil důsledky pro vztahy mezi Německem a Ukrajinou. Německo podle něj nese za Ukrajinu stejnou historickou odpovědnost jako za Izrael.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se koncem prosince vyslovila proti dodávkám zbraní na Ukrajinu v souvislosti s možnou vojenskou eskalací. Zdůraznila, že další eskalace nepřinese zemi další bezpečnost.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov obvinil 12. prosince vládu bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, že blokuje možnost Kyjeva získat zbraně prostřednictvím NATO. Tehdy řekl, že Berlín v listopadu vetoval Ukrajině nákup protiostřelovacích systémů a pušek pro ničení dronů.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Německo nebude dodávat zbraně Ukrajině

Německo nebude dodávat zbraně Ukrajině

Rusko posílá do Běloruska systémy protivzdušné obrany S-400 Triumf

Rusko posílá do Běloruska systémy protivzdušné obrany S-400