in

NI: „Zbytečné“ země NATO by mohly zatáhnout alianci do nových válek

Američtí spojenci v NATO se stále více ukazují jako malí, slabí a vojensky nepoužitelní a závislí, kteří mohou Alianci zatáhnout do nevýhodných ozbrojených konfliktů. Tento názor vyjádřil vedoucí pracovník Cato Institute, Ted Galen Carpenter, v článku pro The National Interest.

NATO

Expert poznamenal, že Washington by měl být selektivnější, pokud jde o to, které země jsou zahrnuty do „seznamu spojenců USA“. Američtí politici by podle Carpentera měli přestat „povyšovat země závislé na bezpečnosti do postavení spojenců“.

„Horší je, že některé z nich mají špatné vztahy s mocnějšími sousedními státy. Za těchto okolností jsou takzvaní spojenci pro Spojené státy hlavním závazkem, nikoli aktivem. Ve skutečnosti jsou to potenciální pasti, které mohou Ameriku zatáhnout do zbytečných vojenských střetů,“ zdůraznil expert.

Carpenter si myslí, že noví spojenci NATO, jako je Albánie, Slovinsko, Černá Hora a Severní Makedonie, nejenže nedokážou zvýšit bezpečnost aliance, ale mohou také představovat další hrozbu. Podle něj by takoví „lehce ozbrojení trpaslíci v případě ozbrojeného střetu s jinou velmocí přidali jen málo nebo vůbec nic k vlastním schopnostem Washingtonu“.

„Ozbrojené síly, které mohou naši noví spojenci v NATO nasadit, pravděpodobně nevyvolají strach v Rusku nebo jiném potenciálním agresorovi,“ uzavřel.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Antony Blinken

Blinken: Rusko chce obnovit SSSR

Putin

Putin: V Kazachstánu použili technologie Majdanu