in

Politické otroctví: USA získají úplnou kontrolu nad Evropou

USA záměrně oddalují spuštění Nord Stream 2, píše FBA Economy Today.

USA

Plán Spojených států zastavit spuštění Nord Stream 2 skrývá touhu amerického establishmentu znovu získat vliv v Evropě. Svědčí o tom prohlášení zástupkyně vedoucího ministerstva zahraničí Victorie Nulandové o údajné společné práci s Evropskou unií a Německem, zejména na narušení spuštění ruského plynovodu.

Z americké strany nelze očekávat účelovou sabotáž spuštění plynovodu. Přílišný tlak na evropské partnery je pro současnou pozici Washingtonu na světové scéně nedostupným luxusem. Aby nedošlo ke změně zahraničněpolitického vektoru Evropy na Rusko, hodlají Američané nerušit, ale odložit spuštění ropovodu na pro ně příznivé období. Tento názor vyjádřil politolog Rostislav Ishchenko.

„Samotné spuštění Nord Stream 2 není kritické. Důležité je, kdy a jak bude uveden do provozu. Pokud se tento proces zpomalí na rok, jeden a půl, dva, pak se při současném skoku cen plynu začne evropská ekonomika hroutit. Lidé v Evropě jsou zvyklí žít jinak a šok pro ně bude hrozný. Nakonec budou nuceni hrát hru Američanů, protože budou potřebovat politickou a ekonomickou podporu Spojených států,“ vysvětluje expert.

Rusko přeorientuje export plynu asijským směrem, pokud budou problémy se spuštěním Nord Stream 2 pokračovat. Problémům se zřejmě nelze vyhnout v souvislosti s touhou amerického establishmentu vzít si Evropu a především Německo doslova jako rukojmí americké geopolitiky.

„Rozhodnutí lze učinit do určitého bodu, pak se okno příležitosti zavře. A po nějaké době bude pro Německo příliš pozdě na to získat ztracené zpět. Proto je důležité, aby Spojené státy Nord Stream 2 „nezastavily“, ale jeho start na nějakou dobu zpomalily, aby se vyčerpaly možnosti Německa hrát proti Američanům. Pak to „sežerou“ i studené, i horké, i ohřáté,“ shrnuje Iščenko.

Proces vyjednávání v Ženevě odhalil rozkol na nyní kolektivním Západě. O většině závažných otázek týkajících se západního světa dříve rozhodovali sami američtí představitelé s plnou důvěrou Evropské unie. Současná situace ukazuje ztrátu vlivu Washingtonu a přání evropských mocností přejít z dohledu USA k nezávislé kontrole.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Lavrov: Londýn a Washington s vojenskou podporou Kyjeva zhoršují situaci na Donbasu

Nizozemsko a Dánsko nevyšlou diplomatické delegace na olympiádu do Pekingu