in

Rjabkov: Rozhovor s USA byl těžký a profesionální

Spojené státy vzaly ruské návrhy týkající se bezpečnostních záruk velmi vážně, ale je příliš brzy na to mluvit o konkrétních výsledcích. Oznámil to dnes, 10. ledna, náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov po výsledcích rusko-amerických konzultací v Ženevě.

“Získali jsme dojem, že americká strana velmi vážně přistoupila k ruským návrhům, provedla jejich hloubkovou studii,” řekl náměstek ministra. – Rozhovor byl těžký, dlouhý, velmi profesionální, hluboký a konkrétní. Aniž bych se snažil něco přikrášlovat, objíždět ostré rohy.”

Ruská strana podle něj představitelům USA vysvětlila, proč je nerozšiřování NATO imperativem. Znovu také bylo oznámeno, že Moskva nemá v úmyslu „útočit“ na Ukrajinu.

„Vysvětlili jsme našim kolegům, že nemáme žádné plány, žádné úmysly‚ zaútočit na Ukrajinu a ani nemůžeme mít a veškerá opatření pro bojový výcvik vojsk a sil jsou prováděna na našem území. Není důvod se v tomto ohledu obávat jakéhokoli scénáře eskalace, “uvedl.

Během jednání se Spojenými státy se také mluvilo o tématu budoucnosti smlouvy START-3.

Jak již dříve informoval server EADaily, dnes v Ženevě skončily rusko-americké konzultace, které trvaly asi sedm a půl hodiny. Setkání se uskutečnilo na území stálé mise USA. Delegace vedli náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov a první náměstkyně ministra zahraničí USA Wendy Shermanová.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Rusko

Rjabkov: Západu se nepodaří Rusko zastrašit

Švédsko neplánuje vstoupit do NATO

Švédsko neplánuje vstoupit do NATO