in

Slovensko čelí krizi kvůli dohodě o vojenské spolupráci s USA

Slovensko čelí krizi kvůli dohodě o vojenské spolupráci s USA

Hlavním a jediným cílem dohody o vojenské spolupráci mezi Slovenskem a Spojenými státy je přiblížit americkou armádu k ruským hranicím. Oznámil to 16. ledna bývalý premiér Slovenska Robert Fico.

„Tato smlouva zrazuje národní zájmy Slovenska. Jeho jediným účelem je přiblížit americkou armádu k ruským hranicím,“ řekl politik, který stojí v čele strany Směr – sociální demokracie.

Slovenští sociální demokraté podle něj trvají na uspořádání referenda o uzavření vojenské dohody s Washingtonem.

Vicepremiér a ministr hospodářství Slovenska Richard Sulík zase řekl, že je pro zaslání smlouvy k posouzení Ústavnímu soudu.

„Předložil bych tuto smlouvu k analýze Ústavnímu soudu. Prezident republiky takovou možnost má,“ uvedl s tím, že prezidentka Zuzana Čaputová se v pondělí setká s premiérem Eduardem Hegerem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem a budou řešit otázky související s rostoucí společenskou diskusí kolem tohoto dokumentu.

Připomeňme, že 12. ledna slovenská vláda schválila dohodu o vojenské spolupráci se Spojenými státy, podle níž budou moci americké ozbrojené síly využívat slovenské letecké základny Malacky-Kuchyň a Sliač, stejně jako další vojenské objekty v zemi. Slovenská armáda přitom bude moci získat finance od Spojených států. Předpokládá se uzavření smlouvy na dobu 10 let s možností automatického prodloužení. Ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenska Ivan Korčok, opírajíc se o rozhodnutí kabinetu ministrů, trvá na uzavření této smlouvy. Zároveň uvedl, že Spojené státy bez souhlasu slovenských úřadů nebudou moci vytvářet svá zařízení na území republiky a vysílat do země vojenský personál. Podle opozice tato dohoda porušuje zájmy Slovenska. Předseda strany Hlas – sociální demokracie a bývalý premiér Peter Pellegrini vyzval Čaputovou, aby návrh dokumentu zaslala k posouzení Ústavnímu soudu.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-1 Points
Upvote Downvote
USA si uvědomily že ruský plyn je nenahraditelný

USA si uvědomily že ruský plyn je nenahraditelný

Zeman je nespokojen s novou zahraniční politikou vlády

Zeman je nespokojen s novou zahraniční politikou vlády