in

Stoltenberg: NATO se nevzdá politiky otevřených dveří

Představitelé Ruska a NATO jednali ve středu v Bruselu o bezpečnostních návrzích předložených ruským ministerstvem zahraničí v polovině prosince s cílem zmírnit napětí mezi Moskvou a západní aliancí. Jednání následovala po pondělních rozhovorech mezi ruskými a americkými představiteli v Ženevě.

NATO

Členské státy západního bloku „udělají vše, co je v jejich silách“, aby nalezly politickou cestu vpřed s Ruskem, ale nevzdají se svých „základních principů“, včetně své politiky otevřených dveří pro členství, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Rusko dnes předložilo návrh, který zveřejnilo v prosinci, s cílem řešit své bezpečnostní obavy; Patří mezi ně požadavky na zastavení přijímání nových členů do NATO a stažení sil východních spojenců.

Spojenci ze své strany znovu potvrdili politiku otevřených dveří NATO a právo každého národa zvolit si vlastní bezpečnostní opatření. Spojenci dali jasně najevo, že se nevzdají své schopnosti vzájemně se chránit a bránit, a to ani za přítomnosti jednotek ve východní části aliance, “řekl Stoltenberg na středeční tiskové konferenci po skončení zasedání Rady Rusko-NATO.

„Mezi spojenci v NATO a Ruskem jsou v těchto otázkách značné rozdíly a nebude snadné je překonat. Ale je to pozitivní znamení, že všichni spojenci NATO a Ruska seděli kolem jednoho stolu,“ řekl Stoltenberg.

Stoltenberg uvedl, že blok během setkání naléhal na Rusko, aby „stáhlo své síly“ z Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, pravděpodobně s odkazem na ruské mírové síly umístěné v Podněstří, Abcházii a Jižní Osetii a na Krymu, regionu, který se oddělil od Ukrajiny a znovu se připojil k Rusko v roce 2014 po převratu v Kyjevě podporovaném Západem.

NATO podle něj “vyjádřilo vážné znepokojení” nad údajným hromaděním ruské armády “na Ukrajině a v jejím okolí” a vyzvalo Rusko, aby omezilo eskalaci situace a “respektovalo suverenitu a územní celistvost svých sousedů”.

“Vyzvali také Rusko, aby se zdrželo zaujímání pozic agresivní síly a zlomyslných aktivit namířených proti spojencům a dodržovalo všechny své mezinárodní závazky,” uvedl Stoltenberg.

Šéf NATO řekl, že blok je připraven uspořádat další setkání s Ruskem o široké škále otázek, včetně raket, ale ruská strana uvedla, že v této fázi není připravena tak učinit.

„NATO na schůzce jasně řeklo, že jsme připraveni naplánovat řadu schůzek, které se budou zabývat širokou škálou různých témat, včetně raket a vzájemných ověřitelných limitů raket v Evropě. Z ruské strany dali najevo, že nejsou na to připraveni,“ řekl Stoltenberg.

Minulý měsíc, když byl prezident Vladimir Putin požádán, aby se vyjádřil k rozhodnutí ministerstva zahraničí otevřeně zveřejnit ruské bezpečnostní návrhy, naznačil, že Moskva tak učinila otevřeně kvůli obavám, že by západní blok mohl zkusit taktiku. “Neustále budou mluvit, budou neustále mluvit o nutnosti vyjednávat a neudělají nic jiného, ​​než že nafouknou našeho souseda moderními zbraňovými systémy a zvýší hrozbu pro Rusko, se kterou budeme nuceni se nějak vypořádat, nějak žít.” řekl Putin.

Stoltenberg se na své středeční tiskové konferenci vyjádřil i k pokračujícímu diplomatickému sporu mezi Ruskem a blokem, který vypukl koncem loňského roku poté, co NATO jednostranně odebralo akreditaci osmi zaměstnancům ruských misí v NATO, což vedlo Moskvu k pozastavení operací informační kanceláře bloku v hlavním městě Ruska. Generální tajemník uvedl, že existuje oboustranný zájem na obnovení práce těchto úřadů.

Minulý měsíc ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že vztahy mezi Moskvou a aliancí klesly do stavu mimo „katastrofický“, protože „abyste byli katastrofální, musíte mít [vztahy], abyste mohli začít.
Středeční jednání v Bruselu, vedená ruskou stranou náměstkem ministra zahraničí Alexandrem Gruškem a náměstkem ministra obrany Alexandrem Fominem, byla druhou ze tří diskusí mezi ruskými představiteli a představiteli USA a NATO tento týden o bezpečnostních návrzích předložených Moskvou v polovině prosince. V pondělí se ve švýcarské Ženevě sešli náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, náměstkyně ministra zahraničí Spojených států Wendy Shermanová a jejich příslušné delegace. Dnes se ve Vídni sejde Organizace pro bezpečnostní spolupráci v Evropě, která zahrnuje Rusko a členy aliance NATO, ale i další evropské státy a státy bývalého Sovětského svazu, aby uzavřela smršť diplomatických jednání.

Dva návrhy dokumentů k ruské bezpečnostní dohodě navrhují řadu závazných závazků, jejichž cílem je výrazně zmírnit napětí mezi Moskvou a Západem. Zahrnují výzvy stran, aby nerozmisťovaly jednotky, raketové systémy, letadla a válečné lodě v oblastech, kde by mohly být považovány za hrozbu pro druhou stranu. Spojené státy a NATO jsou vyzvány, aby zastavily expanzi aliance na východ a zrušily plány na začlenění Ukrajiny nebo jakékoli jiné země bývalého SSSR do bloku. NATO je také žádáno, aby omezilo rozmisťování zbraní a jednotek podél svého východního křídla, konkrétně v těch zemích, které vstoupily do aliance po skončení studené války.

Spojené státy a jejich spojenci porušili své závazky vůči Rusku neexpandovat za hranice znovusjednoceného Německa po skončení studené války. V komentářích minulý měsíc prezident Putin naznačil, že Rusko bylo nuceno pokusit se vytvořit „červené linie“ při postupu bloku na východ, protože NATO „nás přitlačilo k takové linii… že se nemůžeme pohnout“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Zelenskyj se nejen zapíše do dějin jako zrádce ale bude sedět i za velezradu

Zelenskyj se zapíše do dějin jako vlastizrádce

Aleksandar Vučić

Srbsko neplánuje vstoupit do NATO, říká prezident Vučić