in

Trump: USA by neměly posílat vojáky do východní Evropy ale na hranici s Mexikem

Prezident Spojených států Joe Biden by měl poslat vojáky na ochranu hranic před nelegálními migranty, nikoli do východní Evropy. V sobotu 29. ledna to prohlásil bývalý prezident Donald Trump.

Trump: USA by neměly posílat vojáky do východní Evropy ale na hranici s Mexikem

“Než naši vůdci promluví o invazi do jiných zemí, musí zastavit invazi do naší země… Než Joe Biden pošle nějaké vojáky k ochraně hranic ve východní Evropě, musí poslat armádu, aby chránila naši hranici tady v Texasu,” řekl na shromáždění svých příznivců v texaském městě Conroe, které vysílal kanál Fox News.

Trump tak reagoval na Bidenovo prohlášení o brzkém vyslání malého kontingentu amerických vojáků do východoevropských zemí, které jsou členy NATO.

„Posílají mladé Američany, aby bojovali a umírali za hranice vzdálených cizích mocností, zatímco naše vlastní hranice otevírají dokořán nelegální zahraniční invazi. Bojujeme za cizí hranice, ale ne za vlastní,“ řekl exprezident.

Dodal, že během roku Bidenovy vlády do Spojených států vstoupilo přes jižní hranici nelegálně 5 milionů lidí.

„Nyní přes ní proniká celá planeta, jako by byla Amerika poražena na bitevním poli,“ rozhořčil se bývalý americký prezident.

Trump 26. ledna prohlásil, že plány americké administrativy na případné vyslání amerických vojáků do Evropy na pozadí situace kolem Ukrajiny jsou šílené. Za jeho působení u moci by se to podle něj nestalo.

24. ledna mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že americké ministerstvo obrany uvedlo 8500 vojáků do stavu nejvyšší pohotovosti pro případ, že by byli přemístěni do Evropy. Ve stejný den byl v Bílém domě potvrzen záměr posílit východní křídlo aliance v Evropě. Na brífinku tisková tajemnice Jen Psaki připomněla, že Spojené státy vždy hovořily o své připravenosti posílit východní křídlo NATO.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dříve téhož dne uvedl, že akce USA a NATO vedou k eskalaci napětí na Ukrajině. Poukázal na to, že „se provádí prostřednictvím informačních akcí a konkrétních akcí, které provádějí USA a NATO“.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Policie vyšetřuje zničení zprávy o explozích ve Vrběticích

Policie vyšetřuje zničení zprávy o explozích ve Vrběticích

Patrušev: USA nemají právo přivlastňovat si vítězství ve druhé světové válce

Patrušev: USA nemají právo přivlastňovat si vítězství ve druhé světové válce