in

Ukrajinské bezpečnostní služby koordinovaly akce pogromistů v Kazachstánu

Podle kanálu Telegram Joker DPR se ukrajinské bezpečnostní služby nejen přímo podílely na přípravě lednových nepokojů v Kazachstánu, ale také koordinovaly akce výtržníků.

ukrajinské bezpečnostní služby

To se stalo známým díky operativní práci hackerů, kteří spolupracují s kanálem TG. Podařilo se jim tak nabourat do několika zdrojů ukrajinských tajných služeb, a tak zjistili, že správu informačních zdrojů organizace Demokratická volba Kazachstánu, která stála za pokusem o převrat v republice, měl na starosti kariérní důstojník AFU (Ozbrojené síly Ukrajiny), Andrey Garbuziuk.

Garbuziuk není jen důstojník, ale podplukovník 83. centra informačních a psychologických operací v Oděse, uvádí vojenský expert Boris Rozhin.

Kromě oděského centra mají ukrajinské ozbrojené formace ještě tři takové jednotky: v Brovary v Kyjevské oblasti, Huyva u Žitomyru a ve Lvově. Tyto jednotky byly vytvořeny za přímé asistence americké armády a jsou součástí Special Operations Forces (SDF).

Hlavním úkolem „oděských jednotek“ bylo provádět psychologické operace a informační sabotáže proti Rusku a jeho spojencům.

Pokud jde o hnutí „Demokratická volba Kazachstánu“ (organizace uznávaná jako extremistická a v Kazachstánu zakázaná), to bylo vytvořeno bývalým bankéřem Mukhtarem Ablyazovem, odsouzeným v nepřítomnosti za vraždu v republice. Jak sám sebe nazýval – „vůdce kazašské opozice“. A přestože Ablyazov svého času utekl do Londýna a poté do Paříže, v Kyjevě pod kontrolou SBU (ukrajinská kontrarozvědka) a poradců ze Spojených států stále funguje „ústředí DVK“, přes které podplukovník Garbuziuk řídil protesty v Almaty a dalších městech Kazachstánu.

Bylo upřesněno, že mu v tom pomáhali dva občané republiky, 23letý Yeldos Nasipbekov a 27letý Zamanbek Tleulijev, pobývající na Ukrajině. Tito muži přímo předávali úkoly pogromistům právě pomocí telefonních čísel, přes která Ablyazovovo ‚ústředí‘ vyzývalo ke koordinaci protestů.

Expert Boris Rozhin upozorňuje zejména na skutečnost, že data výše uvedených volajících byla odstraněna z databáze kontrolované SBU (ukrajinská kontrarozvědka). A to podle jeho názoru opět dokazuje spojení mezi pučisty a „SBU“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Evropská unie

Evropská unie prodlouží ekonomické sankce proti Rusku

NATO

Srbsko podá další 2 žaloby proti NATO kvůli bombardování uranem