in

USA požadují vysvětlení když Rusko provádí nová cvičení poblíž Ukrajiny

Rusko musí přesunout vojáky z hranic na jejich pravidelné základny, říká Washington.

USA požadují vysvětlení když Rusko provádí nová cvičení poblíž Ukrajiny

Pokud chce Rusko dosáhnout dohody o bezpečnostních zárukách, mělo by zastavit vojenská cvičení poblíž hranic s Ukrajinou nebo poskytnout vysvětlení a být transparentní ohledně přesunů vojáků, trvá na tom americké ministerstvo zahraničí.

Komentáře mluvčího Neda Price přišly v úterý jen několik hodin poté, co Rusko oznámilo nová cvičení v oblastech Voroněž, Belgorod, Brjansk a Smolensk, které se všechny nacházejí na západní hranici Ruska.

“Deeskalace v tomto kontextu by vyžadovala, aby se ruské jednotky vrátily do svých kasáren, aby tato cvičení byla vysvětlena nebo zastavena, aby se tyto těžké zbraně vrátily do svých obvyklých skladovacích míst,” řekl Price novinářům.

Zástupci Ruska a USA v pondělí jednali v Ženevě o bezpečnostních návrzích, které Moskva zveřejnila minulý měsíc. Dvoustranný summit proběhl v době, kdy bylo údajně k ukrajinské hranici přemístěno 100 000 ruských vojáků, což vyvolalo obavy, že se v blízké budoucnosti plánuje invaze. Během rozhovorů USA požadovaly, aby Rusko zmírnilo eskalaci stažením svých sil z hranic a jejich přemístěním na pravidelné základny.

Ruský Západní vojenský okruh v pondělí oznámil nová cvičení na cvičištích v evropském Rusku, která se skládají ze zhruba 3000 vojáků a 300 kusů vojenské techniky.

„Hlavním cílem taktického cvičení bude provedení kontrolních střeleb s ručními palnými zbraněmi a obrněnými vozidly, organizování pochodů, když jsou aktivní sabotážní a průzkumné skupiny konvenčního nepřítele, a vybavení pevností,“ uvedl Západní vojenský okruh o cvičení 2022.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý obvinil západní média z produkce falešných zpráv, když tvrdí, že Moskva plánuje vojenskou operaci na Ukrajině.

„Některé mapy jsou nyní vydávány – někdy je vydává The Wall Street Journal, někdy The New York Times. Jsou udělány profesionálně, ale tyto dezinformace přicházejí od zvláštních západních orgánů a jejich cílem je zasít neshody a nejistotu v ukrajinské společnosti,“ řekl.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Rusko bude bránit svou bezpečnost vojenskými prostředky, pokud to nepůjde politicky

Rusko bude bránit svou bezpečnost vojenskými prostředky

Zelenskyj se nejen zapíše do dějin jako zrádce ale bude sedět i za velezradu

Zelenskyj se zapíše do dějin jako vlastizrádce