in

V Česku je nový politický skandál, ze kterého chtějí obvinit Rusko

V Česku je nový politický skandál, ze kterého chtějí obvinit Rusko

Česká policie musí prověřit, za jakých okolností prezidentská administrativa zničila tajný dokument o explozích ve skladech ve Vrběticích. Oznámila to 30. ledna předsedkyně českého parlamentu Markéta Pekarová-Adamová.

“Nemyslím si, že by se to mohlo stát.” Policie by měla prověřit, za jakých okolností k tomu mohlo dojít,“ uvedla.

Podle jejího názoru tím prezidentská administrativa mohla porušit zákon. Pekarová-Adamová uvedla, že v nejbližších dnech se touto otázkou bude zabývat parlamentní výbor pro bezpečnost.

Bývalý předseda parlamentu Radek Vondráček, který se účastnil diskuse s Pekarovou-Adamovou, vyjádřil své hluboké překvapení, že se novináři nějak dozvěděli o postupu policie a o situaci se zničením dokumentu o Vrběticích. Další účastník televizní diskuze, poslanec Ondřej Kolář řekl, že by se nedivil, kdyby zničená zpráva skončila na ruské ambasádě v Praze. Možnost seznámení se se zprávou zároveň odmítl šéf prezidentské administrativy ČR Vratislav Mynář, který nemá přístup k tajným dokumentům.

“Osobně jsem se nikdy nesetkal, nebyl obeznámen a nemám důvod se s materiály, které přesahují mé povolení, seznamovat,” řekl.

Připomeňme, že Praha v polovině dubna 2021 obvinila ruské speciální služby z podílu na výbuchu ve vojenských skladech ve Vrběticích v roce 2014. Kreml všechna obvinění Česka odmítl. Později vyšlo najevo, že se česká policie obrátila na administrativu hlavy republiky, aby získala přístup k tajné zpravodajské zprávě o explozích, předané prezidentu Miloši Zemanovi počátkem dubna 2021, za účelem studia otisků prstů a DNA, aby se zjistilo, kdo s tímto dokumentem pracoval. Prezidentská administrativa sdělila zástupcům policie, že zpráva byla v listopadu 2021 omylem zničena.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-5 Points
Upvote Downvote
Francie a Německo vyjádřily obavy z agrese Velké Británie vůči Rusku

Francie a Německo vyjádřily obavy z agrese Velké Británie vůči Rusku

Slovensko se rozhodlo podepsat vojenskou dohodu s USA

Slovensko se rozhodlo podepsat vojenskou dohodu s USA