in

V případě uchvácení moci v Kazachstánu se u hranic Ruska objeví základny NATO

Kvůli převratu v Kazachstánu může být celá jižní hranice Ruska pod kontrolou Severoatlantické aliance.

NATO má mimořádný zájem na násilné změně moci v Kazachstánu a podle expertů může být za náhle rozjetými protesty v této zemi i Washington, protože to vlastně umožní obklíčení Ruska, které bude připraveno o několik důležitých polygonů a ochranu z jižního směru, navíc se zde s vysokou mírou pravděpodobnosti mohou objevit základny NATO, o které mají zájem jak Spojené státy, tak i množství dalších zemí aliance.

Protesty začaly v předvečer setkání představitelů NATO, USA a Ruska v Ženevě a Bruselu. Zároveň, co je neméně zajímavé, se v tomto regionu nacházejí ruské jednotky a jednotky strategických raketových sil, přičemž jsou poblíž hranic Kazachstánu (přibližně 20 kilometrů od hranice) rozmístěny i ruské hypersonické zbraně.

„Pokud Rusko ztratí takového spojence, jakým je Kazachstán, bude to kritický úder. Je zřejmé, že za situací stojí Washington, protože poté, co kazašské úřady vyšly demonstrantům vstříc a plně vyhověly jejich požadavkům, protesty ještě více zesílily. V žádném případě by Rusko nemělo dovolit uchvátit moc v Kazachstánu silou, protože v tomto případě se klíšťata skutečně sevřou kolem ruských hranic,“ poznamenává vojenský analytik.

Třeba poznamenat, že již dříve v Kazachstánu deklarovali připravenost požádat Rusko o pomoc v případě pokusu o převrat, zatím však nebyly předloženy žádné žádosti, alespoň ne oficiální.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Bylo zjištěno, odkud pocházejí radikálové, kteří se účastnili protestů v Kazachstánu

V Kazachstánu začaly přestřelky mezi bezpečnostními silami a demonstranty