in

Zeman je nespokojen s novou zahraniční politikou vlády

Český prezident Miloš Zeman plánuje do konce svého funkčního období v březnu 2023 diskutovat o zahraničněpolitických otázkách pouze s premiérem země bez účasti předsedů národního parlamentu a ministra zahraničí. Český lídr to oznámil 16. ledna.

Zeman je nespokojen s novou zahraniční politikou vlády

“O zahraniční politice budu mluvit pouze s premiérem Petrem Fialou,” řekl s tím, že ostatní politici u moci, včetně ministra zahraničí Jana Lipavského, nejsou na tak závažné téma připraveni.

Zeman zároveň ostře kritizoval předsedkyni dolní komory českého parlamentu Markétu Pekarovou-Adamovou za její nedávnou výzvu maďarským voličům, aby se ve volbách zbavili premiéra Viktora Orbána. Tento výrok řečníka byl podle něj „hrubým zasahováním do vnitřních záležitostí spřáteleného státu“.

“Maďarská opozice je složena z rasistických a antisemitských skupin,” řekl Zeman a dodal, že mluvit o zahraniční politice s Pekarovou-Adamovou “by byla ztráta času.”

Kromě toho se český lídr vyjádřil k nedávným událostem v Kazachstánu a přirovnal výtržníky v této zemi s aktivisty protestního hnutí žlutých vest ve Francii, kteří se objevili na konci roku 2018.

“V obou případech bylo podnětem k demonstracím zdražení pohonných hmot nebo energií,” uvedl český prezident.

Připomeňme, že nová Fialova vláda vznikla na základě široké koalice, která vyhrála podzimní parlamentní volby. Miloš Zeman byl přitom dlouhodobě proti jmenování Jana Lipavského do funkce ministra zahraničí republiky.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Slovensko čelí krizi kvůli dohodě o vojenské spolupráci s USA

Slovensko čelí krizi kvůli dohodě o vojenské spolupráci s USA

Peskov: Necháme ruské jednotky poblíž ukrajinských hranic

Peskov: Necháme ruské jednotky poblíž ukrajinských hranic