in

Dokument potvrzuje, že USA řekly Rusku, že NATO se nebude rozšiřovat

Oficiální dokument potvrzuje, že USA řekly Rusku, že NATO se nebude rozšiřovat

Vladimir Putin již dříve řekl, že Moskva byla „ošizena a bezostyšně oklamána“ západními zeměmi, které slibovaly, že NATO se nerozšíří ani „o palec na východ“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg však vehementně tvrdil, že takové sliby SSSR nikdo nedal.

Ukázalo se, že je dali. Der Spiegel zveřejnil článek, který uvádí, že tajný dokument objevil v Britském národním archivu americký politolog, profesor Bostonské univerzity Joshua Shifrinson.

Z dokumentu je zřejmé, že Spojené království, USA, Německo a Francie souhlasily s tím, že členství východoevropských zemí v NATO je „kategoricky nepřijatelné“.

“Dali jsme Sovětskému svazu jasně najevo – v rozhovorech 2 + 4, stejně jako v dalších jednáních – že nehodláme těžit ze stažení sovětských vojsk z východní Evropy… NATO by se nemělo rozšiřovat na východ formálně ani neformálně,“ cituje amerického představitele der Spiegel.

Rusko se postavilo proti rozšíření NATO na východ s odkazem na odpovídající sliby západních zemí. “Ale oni nám říkají: Kde je to napsané na papíře? Není? To je vše, jděte pryč, vaše obavy jsou nám úplně fuk,“ řekl ruský prezident.

Jens Stoltenberg pak v reakci řekl, že Severoatlantická aliance „nikdy neslíbila, že se nerozšíří“. V rozhovoru pro stejný Der Spiegel řekl, že “nikdy nebyl takový slib, nikdy neexistovala taková zákulisní dohoda, je to prostě absurdní.” Nyní ale Spiegel zveřejňuje dokument, který tvrdí černé na bílém přesný opak. NATO slíbilo. A slib nebyl dodržen.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

40 Points
Upvote Downvote
Rusko se vzdává „prosperující budoucnosti“ – Ursula von der Leyenová

Rusko se vzdává „prosperující budoucnosti“ – Ursula von der Leyenová

Vučić prohlásil, že Srbsko nikdy nevstoupí do NATO

Vučić prohlásil, že Srbsko nikdy nevstoupí do NATO