in

EU říká, že Rusko a Čína chtějí vytvořit nový světový řád

Peking a Moskva jsou revizionistické velmoci, říká nejvyšší diplomat EU

Rusko a Čína jsou dvě „revizionistické“ velmoci, které se snaží změnit současný světový řád, řekl vysoký představitel EU pro zahraniční věci tři týdny poté, co Moskva a Peking učinily společné prohlášení odsuzující mnoho aspektů zahraniční politiky Washingtonu a vyzývající k ukončení „ zasahování do vnitřních záležitostí suverénních států“.

EU říká, že Rusko a Čína chtějí vytvořit nový světový řád

Josep Borell na nedělní mnichovské bezpečnostní konferenci varoval, že současný liberální multilaterální světový řád je v sázce, protože přátelství mezi rusko-čínskými „autoritářskými“ vládami odporuje normám stávající globální architektury.

“30 let po konci studené války čelíme odhodlanému úsilí znovu definovat multilaterální řád,” řekl šéf zahraniční politiky EU. „Toto prohlášení je vyvrcholením dlouhodobé kampaně. Je to akt vzdoru. Je to revizionistický manifest, manifest revidovat světový řád.”

Dne 4. února, po tříhodinovém setkání v Pekingu, podepsali ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching společné prohlášení, ve kterém oba lídři vyjádřili shodu v mnoha otázkách globálního udržitelného rozvoje a mezinárodních vztazích.

Putin a Si Ťin-pching mimo jiné souhlasili, že budou proti „zneužívání demokratických hodnot a zasahování do vnitřních záležitostí suverénních států pod rouškou ochrany demokracie a lidských práv a proti jakémukoli pokusu podněcovat rozdělení a konfrontace ve světě“. Vyzvali také mezinárodní společenství, aby „respektovalo kulturní rozmanitost a civilizace“ a „práva národů různých zemí na sebeurčení“.

Peking také podpořil ruský požadavek na zastavení expanze bloku NATO vedeného USA na východ, zatímco Moskva zopakovala svůj postoj k nedělitelnosti Číny a odmítla tchajwanské nároky na nezávislost.

Podle Borrella je společné prohlášení v rozporu s definicí lidských práv a demokracie Charty OSN.

Borrell tvrdil, že dohoda mezi Pekingem a Moskvou o odporu proti „barevným revolucím“ je nezákonná, protože by porušovala práva lidí na sebeurčení. Kritizoval také slogan Číny „demokracie, která funguje“ zpochybněním tvrzení země o tom, že má „tisíciletou kulturu a historii demokracie“.

Již dříve ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov řekl, že vztahy Ruska s Čínou vzkvétaly díky náročnému mezinárodnímu prostředí. Popřel však, že by rusko-čínská aliance sledovala geopolitické cíle.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

14 Points
Upvote Downvote
Finsko nemá žádné důvody vstupovat do NATO – Niinistö

Finsko nemá žádné důvody vstupovat do NATO – Sauli Niinistö

Putin: Rusko okamžitě uznává LLR a DLR

Vladimir Putin: Rusko okamžitě uznává LLR a DLR