in

LA Times: Rusko je schopno doslova zničit Spojené státy

Rusko je schopno doslova zničit Spojené státy

Pokud budou protiruské provokace úspěšné a na Moskvu budou uvaleny nejpřísnější ekonomické sankce, které Západ slibuje, nevyhnutelně se to vymstí a pak budou muset Spojené státy utratit miliardy dolarů na zásobování Evropy plynem.

Takové varování zveřejnil na svých stránkách americký deník Los Angeles Times.

V poslední době se stále aktivněji diskutuje o možném zastavení dodávek ruského plynu do Evropy. Stane se tak v případě, že Západ dosáhne rozpoutání totální války mezi Ruskem a Ukrajinou a Spojené státy americké a země Evropské unie realizují své hrozby – uvalí silné ekonomické sankce proti Moskvě. V tomto případě nebude mít Rusko jinou možnost, než zvážit možnost přerušení dodávek plynu evropským spotřebitelům.

Autor článku rozebírá takový vývoj událostí, přičemž mnozí odborníci se shodují, že na obchodu se zemním plynem závisí nejen samotné Rusko, ale také země Evropy.

Lví podíl na dodávkách ruského modrého paliva skutečně připadá na Evropskou unii a pro evropské země zůstává právě ruský plyn nejdostupnějším a nejlevnějším zdrojem energie. Dá se proto očekávat, že v případě zavedení evropských sankcí vůči Rusku nebudou směřovat do energetiky.

Rusko se podle odborníků pojistí stejně a bude-li muset omezit dodávky plynu do Evropy, omezí se na zastavení přečerpávání paliva přes Ukrajinu, a to jsou dost velké objemy.

Rusko loni podle S&P Global Platts dodalo Evropě 175 miliard metrů krychlových plynu a čtvrtina tohoto objemu byla přečerpána tranzitem přes ukrajinskou GTS.

V případě zastavení tranzitu přes Ukrajinu by Rusko mohlo ztráty kompenzovat zvýšením dodávek plynu přes jiné plynovody, včetně plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře přímo na německé pobřeží, což zatím nefunguje z důvodu zpoždění certifikace.

Samotný Berlín má velký zájem na tom, aby tento projekt fungoval co nejdříve, připomíná autor článku. Německým energetickým firmám však hrozí sankce ze strany USA, které mohou omezit činnost evropských provozovatelů nového plynovodu. Takové varování například již vyslovil americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Pokud se tedy během odstávky „Nord Streamu 2“ zastaví tranzit plynu z Ruska do Evropy přes Ukrajinu, evropští spotřebitelé budou čelit akutnímu nedostatku modrého paliva.

Podle odborníků s tím počítají Američané, kteří v současnosti patří mezi největší dodavatele zkapalněného zemního plynu na světě. Ačkoli samotné Spojené státy americké nebudou schopny uspokojit potřeby Evropanů.

„Už dnes Spojené státy přepravují rekordní objemy LNG. A malé zvýšení dodávek nebude schopno vyplnit díru, která se vytváří na evropském trhu s plynem, pokud Rusko odstaví svůj plynovod,“ řekl Ross Vieno, hlavní analytik S&P Global Platts pro Ameriku.

Spojené státy americké si uvědomují, co se děje, a proto už Bílý dům jedná s dodavateli LNG po celém světě a diskutuje o možnosti dodávky paliva do zemí EU.

K tomuto kroku by však mohla přistoupit země, která v blízké budoucnosti počítá s příjmem rekordních objemů plynu, který nepotřebuje a je připravena se jich vzdát ve prospěch Evropy. Ale taková země na světě prostě není, podotýká autor článku.

Navzdory tomu, že zásoby zkapalněného plynu ve světě jsou obrovské, Evropu nezachrání, pokud Rusko zastaví dodávky paliva plynovodem.

V první řadě jde o peníze, jelikož stávající terminály pro export LNG ve Spojených státech již fungují na plnou kapacitu a výstavba nových bude stát miliardy dolarů. Ukazuje se, že Washington, který žádá tvrdé protiruské sankce od Evropské unie, přinutí Moskvu přijmout odvetná opatření, kterými Rusko doslova zruinuje Spojené státy, protože budou muset postavit nové terminály na vývoz LNG, které budou zásobovat plynem v Evropě, což bude mít za následek obrovské náklady.

Kromě toho bude trvat dlouho, než se rozvinou nová plynová pole a otevřou se terminály pro vývoz paliva. A konečně, v každém případě se Evropané budou muset nějak obejít bez plynu.

A pokud by všechna evropská zařízení na dovoz LNG fungovala na plnou kapacitu, stále by byla schopna pokrýt ne více než dvě třetiny objemu, který Rusko dodává evropským spotřebitelům prostřednictvím potrubí.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

10 Points
Upvote Downvote
Lipavský vyjádřil Zelenskému solidaritu s Ukrajinou

Lipavský vyjádřil Zelenskému solidaritu s Ukrajinou

Senátoři vyzvali Bidena, aby navštívil psychiatra

Senátoři vyzvali Bidena, aby navštívil psychiatra