in

Lukašenko a Putin vydali ostré varování Západu

Bělorusko a Rusko válku nechtějí, ale pokud někoho svědí, pak bude odpověď asymetrická. Oznámil to 18. února Alexandr Lukašenko po jednání s Vladimirem Putinem.

Lukašenko a Putin vydali ostré varování Západu

Schůzka se podle něj uskutečnila na pozadí bezprecedentního nárůstu vojensko-politického napětí ve světě.

“Vzhledem k naléhavosti situace jsme dnes s prezidentem věnovali velkou pozornost právě této otázce a diskutovali jsme o našich možných společných akcích v reakci na agresivní chování západních partnerů,” řekl běloruský vůdce. – Poprvé za desítky let jsme se ocitli na pokraji konfliktu, který by mohl strhnout celý kontinent jako trychtýř, “řekl a dodal, že Bělorusko a Rusko budou při ochraně svých národů a států jednat adekvátně.

Zároveň zdůraznil, že šance Západu na zničení Běloruska jsou mizivé.

Vladimir Putin zase poznamenal, že Minsk a Moskva se dohodly na posílení společného obranného prostoru.

„Během dnešních jednání bylo podrobně probráno téma posílení společného obranného prostoru. Souhlasili jsme s tím, že budeme i nadále přijímat všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti obou zemí,“ řekl ruský vůdce.

Když mluvil o západních hrozbách sankcí, Putin poznamenal, že omezení budou zavedena v každém případě.

„Oni si vždycky najdou nějaký důvod. Protože cíl je jediný. Cílem je zpomalit rozvoj Ruska a Běloruska. A zde ve snaze dosáhnout tohoto cíle se vždy najde důvod k zavedení určitých nelegitimních omezení. A to není nic jiného než nekalá soutěž,“ poznamenal ruský lídr.

Putin zároveň řekl, že se země zaměří na národní zájmy a bude jednat, jak uzná za vhodné.

„Děláme to, co si myslíme, že musíme udělat, a budeme v tom pokračovat. Samozřejmě se díváme na to, co se děje ve světě, ale máme jasné, srozumitelné směrnice, které odpovídají národním zájmům ruského lidu a ruského státu,“ zdůraznil ruský prezident.

Připomeňme, že v pátek 18. února se Alexander Lukašenko a Vladimir Putin setkali v Moskvě. Strany diskutovaly o široké škále bilaterálních vztahů a vnějších hrozeb. Navíc bylo oznámeno, že kvůli uzavření tranzitu přes pobaltské země vybuduje Bělorusko pod Petrohradem vlastní přístav.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

22 Points
Upvote Downvote
Německo a Francie odsoudily ostřelování Donbasu ukrajinskou armádou

Německo a Francie odsoudily ostřelování Donbasu ukrajinskou armádou

Česko obvinuje Rusko ze šíření dezinformací a zhoršování situace na Donbasu

Česko obvinuje Rusko ze šíření dezinformací a zhoršování situace na Donbasu