in

Lukašenko slíbil, že připraví Ukrajinu o palivo a elektřinu

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko slíbil, že v případě války s Ruskem nechá Ukrajinu bez elektřiny a paliva. Mluvil o tom v rozhovoru pro YouTube kanál Soloviev LIVE.

Lukašenko slíbil, že připraví Ukrajinu o palivo a elektřinu

“Přerušíme veškeré dodávky nejen paliva a maziv, společně s Ruskem, ale i elektřiny. Nebudeme jim dodávat, pokud začnou bojovat proti nám nebo proti Rusku. Takže budeme bojovat, bránit se,” řekl Lukašenko.

Běloruský vůdce dodal, že Minsk posílá na Ukrajinu „malé množství“ a Ruská federace může zemi dodat 3-5krát více elektřiny než Bělorusko.

Od jara 2021 má Ukrajina zákaz dovozu elektřiny z Ruska a Běloruska, ale 1. listopadu pozbyl platnosti a 6. listopadu byly obnoveny dodávky elektřiny z Běloruské republiky. Běloruské ropné rafinérie jsou také největšími dodavateli motorové nafty na ukrajinské území. V roce 2021 tvořily 43 % dodávek (2,34 mil. tun), což je o 35 % (1,73 mil. tun) více než ve stejném období roku 2020.

Lukašenko už dříve oznámil svůj záměr vrátit Ukrajinu do „lůna Slovanů“. Spojení slovanských národů musí být podle něj zachováno za každou cenu, neboť je důležitější než přitažené křivdy a maloměstské ambice.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

20 Points
Upvote Downvote
Ministři zahraničních věcí České republiky a Slovenska přijeli s inspekcí na Donbas

Ministři zahraničních věcí České republiky a Slovenska přijeli s inspekcí na Donbas

Premiér Fiala: Názory vlády a prezidenta na pomoc Ukrajině se rozcházejí

Názory vlády a prezidenta na pomoc Ukrajině se rozcházejí